U trendu

Zaharova: Potkopavanje rezolucije 1244 SB UN neprihvatljivo

MOSKVA – Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je potkopavanje ili ignorisanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN neprihvatljivo i ocenila da je čvrsto poštovanje međunarodno-pravnih dogovora ključni preduslov za rešenje situacije na KiM.

„Već 17 dana Srbi dežuraju na barikadama koje su podigli na severu pokrajine u znak protesta zbog privođenja bivšeg službenika lokalne kosovske policije Dejana Pantića“, rekla je Zaharova na konfereciji za novinare, preneo je TAŠ.

Prema njenim rečima, „kontigenti NATO i EU raspoređeni u regionu ne mogu i ne žele da utiču na ono što se dešava, deluju kao statisti i odobravaju eskalaciju”.

„SAD i EU nastavljaju da prizemno razgovaraju sa Srbima. Povremeno počnu da izdaju arogantna uputstva. Tipičan primer takvog predavanja vidi se u kategoričnoj naredbi visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da Srbi „odmah uklone“ barikade. Otvoreno povlađivanje Brisela kosovskim ambicijama prevazilazi sve granice cinizma“, rekla je Zaharova.

Zaharova ističe da je stalni „pritisak EU i njenih vodećih zemalja članica na Srbe na KiM“ u potpunoj suprotnosti sa ćutanjem Brisela kada je u pitanju ignorisanje Prištine da ispuni svoju obavezu i formira Zajednicu srpskih opština.

„Evropska unija namerno ruši relevantne briselske sporazume iz 2013. godine, zatvara oči pred njihovim višegodišnjim prkosom od strane Kosova, koje i dalje uživaja razne privilegije, poput liberalizacije viznog režima ili dobronamernog pristanka da se razmotri primena samoproglašene Republike Kosovo za članstvo u EU“, navodi Zaharova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.