U trendu

Zaharova: Ukrajina i SAD pripremaju sajber provokacije

MOSKVA – Ukrajina je, uz učešće Sjedinjenih Američkih Država, počela pripreme za veliku sajber provokaciju protiv ruske strane, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Imajte na umu, neće proći pokušaj da se to predstavi kao sajber zločin koji su sa teritorije Ruske Federacije počinili građani naše zemlje“, navela je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi Sputnjik.

Ona je dodala da Rusija „vidi“ da su počele pripreme za veliku provokaciju u sajber okruzenju koje su pokrenuli kijevski režim, SAD, Zapad, strukture NATO-a i strukture EU.

Zaharova je podsetila na nedavne izjave zamenika premijera Ukrajine Mihaila Fjodorova o „formiranju prve sajber vojske na svetu od 300.000 sajber vojnika“ i skrenula paznju na to da je u Ukrajini bilo u toku regrutovanje sajber plaćenika, prenosi Sputnjik.

Prema njenim rečima, „prvi put je jedna drzava članica UN otvoreno najavila sajber agresiju i sajber rat”, a reč je o otprilike 700 hakerskih napada na ruske i beloruske kompanije, banke i institucije sa kojima je povezana Ukrajina.

Zaharova je navela i da je sa sajta Stejt departmenta 21. aprila upućen apel američkim drzavljanima da se pridruze antiruskoj propagandnoj kampanji, koristeći u te svrhe zapadne alate informaciono-komunikacionih tehnologija, koji omogućavaju privatnim korisnicima da sprovode informacionu agresiju protiv Rusije pomoću ličnih komunikacionih sredstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar