U trendu

Zahtev sudu da se Netanjahu kazni zbog mešanja u reformu pravosuđa

Izraelska organizacija koja se zalaže za dobro upravljanje zatražila je danas od Vrhovnog suda Izraela da kazni premijera Benjamina Netanjahua jer je navodno prekršio sporazum o sukobu interesa.

Sporazum je trebalo da onemogući Netanjahuu da se bavi reformom pravosuđa dok mu se sudi za korupciju.

Taj zahtev Pokreta za kvalitet vlade u Izraelu pojačava sukob između pravosuđa i Netanjahuove vlade jer ona pokušava da sprovede sporni plan koji je izazvao veliko protivljenje i proteste nezabeležene u istoriji te zemlje.

Pokret, oštri protivnik plana reformi, istakao je da Netanjahu nije iznad zakona i zatražio od suda da ga primora da poštuje zakon ili da ga kazni novčano ili zatvorskom kaznom ako to ne učini.

Netanjahuu je vrhovna tužiteljka Izraela Gali Baharav-Miara zabranila da se bavi planiranjem reforme, a zabrana je zasnovana na sporazumu o sukobu interesa koji ga na to obavezuje.

Vrhovni sud je to naveo u presudi o Netanjahuovoj podobnosti da obavlja takve poslove u vreme dok mu se sudi.

U četvrtak međutim, posle usvajanja zakona kojim se otežava smena premijera ne funkciji, Netanjahu je rekao da mu ruke više nisu vezane odlukom vrhovne tužiteljke i najavio pored ostalog da će premostiti jaz u zemlji.

To je navelo vrhovnu tužiteljku da upozori Netanjahua da krši sporazum o sukobu interesa jer se meša u reformu.

Razvoj događaja u Izraelu preti da izazove ustavnu krizu, a poznavaoci prilika kažu da je ona već počela jer postoji neslaganje o izvoru ovlašćenja i legitimiteta različitih grana vlasti.

Ako Netanjahu bude nastavio da interveniše u ostvarenju plana reforme, kao što je obećao, vrhovna tužiteljka može da povede istragu kako bi utvrdila da li je prekršio sporazum o sukobu interesa.

To bi moglo dovesti do dodatnih optužbi protiv Netanjahua, izjavio je Gaj Luri (Guy Lurie) iz Demokratskog instituta Izrael.

On je rekao da nije siguran kako će se stvari dalje odvijati i da li će se sud, koji je u središtu podela, baviti zahtevom da se Netanjahu kazni.

Netanjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu poverenja i mito u tri odvojena slučaja u koja su umešani njegove bogati saradnici i osobe s ogromnim medijskim uticajem.

On poriče da je bilo šta loše učinio i odbacuje kritike da traži izlaz kroz reformu pravosuđa.

Reforma bi omogućile vladi kontrolu nad postavljenjem sudija i ograničile sudski nadzor nad vladinim odlukama i zakonima.

Netanjahu i njegovi saveznici kažu da će se tako povratiti ravnoteža izmedju sudske i izvršne vlasti.

Kritičari upozoravaju da će se narušiti osetljiv sistem kontrole i ravnoteže i da će Izrael gurnuti ka autokratiji.

Vlada je najavila da će ključni deo reforme usvojiti ove nedelje, pre jednomesečne pauze u radu parlamenta, Kneseta, ali raste pritisak da Netanjahu suspenduje taj plan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.