U trendu

Zajednicke vojne vezbe Japana, Indonezije, SAD i Australije

TOKIO – Japanske odbrambene snage učestvovaće sledećeg meseca po prvi put na vojnim vežbama u Indoneziji zajedno sa SAD i Australijom, izjavio je danas japanski premijer Fumio Kišida posle razgovora sa indonežanskim predsednikom Džokom Vidodom.

Dvojica lidera su takođe, postigla dogovor da dve zemlje bliže sarađuju u oblasti energetike, a Kišida je izjavio da je Indonezija „ključni strateški partner Japana“, prenosi Rojters.

Zajedničke vojne vežbe nose naziv Garuda štit, a održaće se u Indoneziji počev od 1. avgusta ove godine, dodao je Kišida.

Vašington je saopštio da će te vežbe, u kojima obično učestvuju samo Indonezija i SAD, biti „značajno većeg obima“ nego prethodnih godina, navodi Rojters.

Dogovoreno je i da Japan odobri zajam Indoneziji u iznosu od 318 miliona dolara za infrastrukturne projekte i prevenciju katastrofa, istakao je Kišida.

Planirano je da se Vidodo u toku današnjeg dana sastane i sa japanskim carem Naruhitom.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, vrednost japanskog izvoza u Indoneziju u 2020. godini iznosila je 9,2 milijarde dolara, a indonežanskog u Japan 14,5 milijardi, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.