U trendu

Zakon o pesmi “Bella Ćao”

RIM – Grupa članova italijanskog parlamenta iz redova stranaka leve orjentacije predložila je da se zakonom obaveže izvođenje pesme “Bela čao”, nakon državne himne prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. aprila, piše list “Fanpejdž”.

Predlagači zakona ističu da „Bella ciao“ nije izraz niti jedne političke stranke, već da se, naprotiv, sve demokratske političke snage mogu jednako prepoznati u univerzalnim idealima koji su nadahnuli pesmu.

Međutim, predlog zakona već je izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pesma “Bela čao” partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

Ranijih godina, podseća list, stranke desne orijentacije polemizirale su o ispravnosti proslave Dana oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, a lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini je čak bojkotovao proslavu 25. aprila i to javno saopštio.

“Bela čao” je najpoznatija italijanska pesma i postala je simbol borbe za ličnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim delovima sveta.

Prvi pisani trag o izvođenju pesme “Bela čao” datira iz 1919. godine kada je izvesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pesmu svirajući na fisharmonici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.