U trendu

Zapadni Balkan da usaglasi vizni režim sa EU

BERLIN – Naš zajednički cilj je da zaustavimo rastući talas ilegalnih migranata preko balkanske rute, istakla je danas u Berlinu ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer, posle sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja Berlinskog procesa.

Fezer je, na konferenciji za novinare, prenela da je dogovoreno uglašavanje viznih režima zemalja Zapadnog Balkana sa EU.

Navela je da je dogovorena i snažnija borba protiv krijumčara ljudi, i efikasnija zaštita granice uz pomoć Fronteksa.

„Mirno zajedništvo, stabilnost, bezbednost je svim državama Zapadnog Balkana i suseda EU od velikog značaja. Koliko je važno očuvanje mira pokazalo nam je nanovo agresija Rusije na Ukrajinu. Još pre 21 godine dolazile su do nas vesti sa Zapadnog Balkana koje su bile obeležene ratom, a danas je to jasno region u kojem je uspostavljena stabilnost, dobrosusedski odnosi, obeležen reformama sa ciljem modernizacije država i unapređenja ekonomije. Taj napredak je bio značajan i van sumnje je da je put bio lak“, poručila je Fezer.

U vezi ilegalne migracije, kazala je da je želja svih učesnika da se sačuva mogućnost da se osobama koje beže od rata ili političkog progona može pružiti zaštita i da postoji odlučnost borbe protiv iregularne migracije.

Poručila je da niko ko nema šansu na dobijanje azila, ne bi trebalo da se upusti u opasan put ka EU.

„Naš cilj je da rastući talas preko balkanske rute zaustavimo“, podvukla je Fezer.

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke je rekla da je dogovoreno intenziviranje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi se unapredila situacija u regionu, ali i poboljšala i u EU.

Ukazano je i da je povratak džihadista sa ratišta veliki izazov za sve države, i da razmenom iskustava mogu biti pronađena zajednička rešenja.

Fezer je rekla da je odlučila, a s tim su se složile njene kolege iz Berlinskog procesa, da se sastanci ministar unutrašnjih poslova ne održavaju samo jednom godišnje, već da se ponovo sastanu za šest meseci.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson istakla je da je ove godine zabeležen tri puta veći broj migranata preko balkanske rute u EU.

„Moramo rešiti taj problem. Uočavamo rast preko Severne Makedonije i Srbije. Uočavamo i veliki rast povezan sa bezviznim režimom koje pojedine zemlje Zapadnog Balkana imaju sa nekim državama odakle dolaze migranti, koji onda nastave put u EU“, objasnila je ona.

Johanson je rekla da je važno da zemlje regiona usaglase svoj vizni režim sa EU, jer je to jedini način da se nastavi vizna liberalizacija.

Ukazala je da se poslednjih meseci mogao videti veći broj ljudi iz Indije, Tunisa, Burundija i sa Kube, koji da dolaze u EU.

Johansen je rekla da Fronteks može imati još važniju ulogu u zaštiti spoljne granice EU.

Najavila je da 4.novembra putuje u Severnu Makedoniju, kako bi sa tom zemljom potpisala odgovarajući sporazum.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove je navela da će predložiti Savetu EU novi mandat za pregovore o novim sporazumima sa zemljama Zapadnog Balkana, koji bi omogućili Fronteksu da ima svoje službenike ne samo na spoljnim ganicama EU, već i na granicama između zemalja regiona.

„Želimo da imamo i sporazum o readmisiji sa zemljama Zapadnog Balkana. Najpre ćemo početi sa Srbijom. Podržaćemo zemlje tog regiona u vraćanju migranata“, navela je Johanson.

Upitana da li je zabrinuta zbog kritika iznetih na prošlom Samiti mađarskog premijera Viktora Orbana, austrijskog kancelara Karla Nehamera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da EU čini premalo u zaštiti granica, rekla je da nije tačno da Unija ne radi puno na tom pitanju.

„Dobro je da se sastaju. Ali mi radimo puno i EU jača mere za zaštitu spoljne granice uz pomoć Fronteksa. Iduće nedelje ćemo imati i najmoderniji sistem u sveti za zaštitu granica“, poručila je Johanson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.