U trendu

Zapaljena banka, prodavnice, sukobi demonstranata i policije

PARIZ – U Parizu su i danas održani protesti pokreta „žutih prsluka“ koji su u par navrata prerasli u nasilje kada su se demonstranti sukobili sa policijom, koja je uhapsila više od 80 osoba.

Kako prenosi Rojters, demonstranti su zapalili nekoliko prodavnica, kao i jednu banku u sedmospratnoj zgradi iz koje su vatrogasci jedva uspeli da spasu majku i dete.

Zapaljena banka se nalazi u prizemlju stambene zgrade nedaleko od Jelisejskih polja, a vatra je u međuvremenu ugašena. Vatrogasci su brzo reagovali i spasili jednu majku i dete sa sprata gde je pretila da se proširi vatra, rečeno je iz vatrogasne brigade za AP.

Lakše povrede zadobilo je 11 ljudi u zgradi uključujući dva vatrogasca, dok su ostali stanari bezbedno evakuisani.

Zapaljeno je nekoliko kioska na koje su demonstranti bacili dimne bombe.

Na meti učesnika protesta ponovo su bile luksuzne prodavnice nedaleko od Trijumfalne kapije, a do sukoba s policijom došlo je kada su demonstranti počeli da bacaju dimne bombe i kamenice na policajce na Jelisejskim poljima, kao i da kamenicama gađaju policijska vozila.

Policija je vodene topove kako bi rasterala najagresivnije protestante koji su se nalazili između prodavnica „Kartije“ i „Mon Blan“, a upotrebljen je i suzavac.

Demonstranti su palili gume od automobila i razbijali izloge, pre svega luksuznih radnji kao što su „Kenzo“ i „Lakost“.

Ovo je 18. nedelja kako se održavaju protesti „Žutih prsluka“ protiv politike predsednika Emanuela Makrona, a ovog vikenda u glavnom gradu Francuske raspoređeno je više policijskih kordona i zatvoreno je nekoliko ulica na desnoj obali Sene.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner rekao je da su protesti manji u poređenju sa pre nekoliko nedelja te da je danas u Parizu bilo samo 8.000 demonstranata.

„Ali u ovih 8.000, bilo je više od 1.500 ultra nasilnih osoba koji su došli samo da razbijaju, da se tuku i napadaju“, rekao je ministar dodavši je mobilisano više od 1.400 pripadnika policije.

(Tanjug)

Napišite komentar