Započeto drugo iskopavanje na neolitskom lokalitetu u istočnoj Kini

Na neolitskom lokalitetu u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu u subotu je pokrenuto drugo iskopavanje, tri decenije nakon prvog, u kojem je otkriveno više od 4.000 predmeta, prenosi Sinhua.

Nalazište relikvija Sanćingcun u okrugu Đintan grada Čangdžou, koje se prostire na oko 350.000 kvadratnih metara, datira od pre 6.500 do 5.500 godina, rekao je Li Moran, zamenik istraživača sa Instituta za arheologiju pri Kineskoj akademiji društvenih nauka koji je nadležan za iskopavanje na lokalitetu.

On je rekao da će ovog puta biti iskopano 800 kvadratnih metara, uključujući stambene prostore i grobnice. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja ove godine.

Prvo iskopavanje obavljeno je između 1993. i 1998. godine, kada su na površini od više od 500 kvadratnih metara arheolozi iskopali preko 1.200 ljudskih ostataka u preko 1.000 grobnica, uključujući više od 200 kompletnih lobanja. U toku je studija Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka pri Kineskoj akademiji nauka zajedno sa okrugom Đintan o DNK kostiju.

Arheolozi su takođe pronašli veliki broj predmeta od žada, kamenog posuđa, grnčarije i kostiju, kao i karbonizovan pirinač.

Li Moran je primetio da je s obzirom na veličinu lokaliteta Sansingcun, njegovu veliku populaciju, razlike u broju i stepenu grobnih objekata, kao i raspored lokacije koja se sastoji od odvojenog stanovanja, zanatske proizvodnje i groblja, društvo u to vreme počelo da postaje složeno, što može biti u periodu tranzicije ka nejednakosti.

„Drugo iskopavanje bi moglo da nam pomogne da saznamo više o rasporedu naselja na lokalitetu i očekuje se da ćemo imati panoramsku restauraciju života ljudi u tom periodu“, rekao je Li.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.