U trendu

Zašto Ban neće u trku za predsednika?

Južnu Koreju je danas iznenadila objava bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna da se neće kandidovati za predsednika te zemlje i da se povlači iz politike.

Iako dosad Ban (72) nije zvanično ni potvrdio da će ući u predsedničku trku, smatran je vodećim kandidatom.

Njegovo povlačenje bi sada moglo da da „vetar u leđa“ liberalu Mun Jae-inu, bivšem lideru glavne opozicione Demokratske partije, koji dobro stoji u anketama, navodi AP.

Ban je odluku saopštio na nenajavljenoj konferenciji za novinare u parlamentu posle sastanka sa liderima konzervativnih partija, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

„Povlačim se iz politike. Žao mi je što sam razočarao mnoge ljude“, rekao je Ban novinarima.

AP prenosi da je Ban rekao da je razočaran potezima političkog establišmenta u zemlji, njihovim sebičlukom…

Požalio se i na medije, „lažne vesti“ i poručio da „odustaje od patriotskog plana da predvodi političke promene“.

„Sve te lažne vesti su učinile da moja namera da predvodim političke promene zapadne u ćorsokak, posle čega su ostali samo ožiljci – moji i moje porodice, ali je to i udarac za UN gde sam proveo poslednjih 10 godina“.

Agencije procenjuju da bi politička kriza u Južnoj Koreji mogla sada i da se produbi, posebno posle opoziva predsednice Park Geu-hje.

Ban se u Južnu Koreju vratio prošlog meseca i uveliko se očekivalo da će biti kandidat na ovogodišnjim predsedničkim izborima.

Po povratku u Seul 12. januara, Ban je najavio da će uskoro doneti „nesebičnu odluku“ u vezi sa svojom političkom karijerom.

„Već sam rekao da sam spreman da dam sve od sebe za zemlju, i moja rešenost ostaje nepromenjena“, rekao je tada Ban okupljenim građanima i novinarima na aerodromu nadomak Seula.

Polovinom januara, američki mediji su objavili da su dva člana porodice bivšeg generalnog sekretara UN optužena pred američkim federalnim sudom zbog namere da podmite jednog bliskoistocnog funkcionera u vezi sa prodajom kompleksa zgrada u Vijetnamu za 800 miliona dolara.

Optužni su Džu Hju „Denis“ Ban, trgovac nekretninama iz Njujorka i njegov otac Ban Ki-sang koji je bio direktor u južnokorejskoj gradevinskoj firmi Keangnam.

Radi se o sinovcu i bratu bivšeg prvog čoveka UN.

Do isplate mita onom kome je bio namenjen nikada nije došlo, jer je novac pokupio posrednik u tom poslu, Malkolm Heris, koji je takođe optužen.

AFP napominje da je u Južnoj Koreji Ban poznat kao vrlo snalažljiva osoba kada treba da se izbegnu neprijatna pitanja.

Navodi se da je kao tinejdžer obožavao engleski jezik što mu je omogućilo i da dobije stipendiju i na mesec dana poseti SAD, gde je upoznao tadašnjeg predsednika Džona F. Kenedija.

To njegovo prvo prekookeansko putovanje, koje nije bilo uobičajeno za Južnokorejance tog vremena, inspirisalo je tada 17-godišnjeg tinejdžera i „gurnulo“ ga ka diplomatskoj karijeri.

„Sećam se da nam je predsednik Kenedi rekao – Iako se vlade ne slažu, vi mladi ljudi možete da budete dobri prijatelji – nema nacionalnih granica“, podelio je deo sećanja Ban u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ 2015. godine.

Ban postao ministar spoljnih poslova Južne Koreje 2004. godine. U dva mandata bio je generalni sekretar UN – od januara 2007. do decembra 2016.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.