U trendu

Zašto će učesnici samita EU-ZB biti bez simbola državnosti

BRISEL, 5. maja ( Tanjug) – Svi učesnici sutrašnjeg video samita EU-Zapadni Balkan, kako 27 zemalja članica, tako i zapadnobalkanska šestorka, uključiće se bez istaknutih državnih obeležja, najavljeno je u Briselu.

Očigledno je da je reč o ustupku, koji se tiče Kosova, što potvrđuje i činjenica da su svih 27 lidera zemalja članica, uključujući Španiju, koja se ranije protivila nastupu predstavnika Kosova u zvaničnom svojstvu, potvrdili učešće.

U Briselu navode da se u organizaciji video konfrencije EU Zapadni Balkana ”postavilo pitanje statusne neutralnosti Kosova” i da je ”oprezno rešeno” tako što su svi učenici zamoljeni da koriste ”slične pozadine”, kako bi se sprečilo da ”državni simboli iskomplikuju održavanje video konfrencije”.

Na pitanje medija o učešću španskog premijera na konferenciji na kojoj je najavljeno i pristustvo predsednika tzv Kosova Hašima Tačija, u EU odgovaraju da su svi pozvani lideri potvrdili svoje prisustvo.

Dodaje se da će konfrenciji prisustvovati i lideri preostale četriri države članice, koje nisu priznale nezavisnsot Kosova.

”To pokazuje jako angažovanje EU prema Zapadnom Balkanu i to je dobar signal”, kaže zvaničnik EU.

U Briselu nisu mogli da odgovore po kom principu su pozivani lideri iz regiona koji će predstavljati šest zabadnobalkanskih partnera na video konfrenciji 6. maja.

Navodi se samo da su ”pozivnice poslate”, a među prisutnima će biti predsednici Srbije i Crne Gore kao i premijeri Albanije i Severene Makedonije .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar