Zašto se ćuti o krvavom pokolju u Iraku?

Za razliku od terorističkih napada tzv. Islamske države u Parizu, kada je sa njima praktično disao ceo svet, o krvavom pokolju ISIS-a na zapadu Iraka se ne govori previše, piše Vašington post.

U analizi tih napada ovaj vašingtonski dnevnik navodi da je samo u napadima u četvrti Karada u Bagdadu ubijeno 187 ljudi, ali na društvenim mrežama nema haštagova i profilnih Fejsbuk fotografija.

Prošlog utorka, na primer, podseća Post, tri militantna pripadnika Islamske države napali su glavni aerodrom u Turskoj, kada je ubijeno 45 ljudi.

Svet je uhvatila panika, budući da je upravo taj aerodrom jedno od najprometnijih središta u Evropi i na Bliskom istoku, takođe i jedna od najbolje čuvanih.

Tim povodom američki novinari su se zapitali da su aerodromi SAD sigurno i da li se isto „moglo dogoditi i u SAD, na Dan nezavisnosti, na primer, 4. jula“.

Teroristi su potom napali Daku, gde su u popularnom kafiću u elitnom kvartu glavnog grada Bangladeša naoružani deset sati držali talačku krizu, a tada je ubijeno najmanje 20 ljudi.

Ubrzo potom ISIS je napao Bagdad. U ranim satima nedeljnog jutra, dok se stotine Iračana okupljalo tokom svetog meseca Ramazana, autobomba je eksplodirala u prepunoj trgovačkoj četvrti Karada. U eksploziji je poginulo 187 ljudi, među kojima i mnoštvo dece, više nego u napadu na Pariz, primećuje Vašington post.

List konstatuje da je sve gotovo otupeo na nasilje u Bagdadu.

TV Mreža BBC objavila je nedavno hronologiju napada povezanih sa Islamskom državom u Iraku

BBC objavio vremensku crtu nedavnih napada povezanih s Islamskom državom u Iraku prema kojoj ih je za pola godine bilo sedam, a čak tri u maju, dva u martu i po jedan u februaru, odnosno julu., u kojima je ubijeno više od 300 ljudi.

Bagdad je stoga besan, najviše na vladu kojoj ne uspeva da očuva zemlju sigurnom, a jedan stanovnik Karade je Vašington postu rekao da su nekada ulice tog grada bile pune života, a da se sada „miris smrti“ oseća svuda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.