U trendu

Zatvorske kazne za 14 beloruskih demonstranata

BREST – Sud u Brestu izrekao je zatvorske kazne za 14 osoba, uključujući jednog ruskog državljanina, zbog učešća u masovnim neredima u glavnom gradu Belorusije nakon predsedničkih izbora održanih prošle godine.

Prema pisanju lista Brestskaja gazeta beloruski državljani osuđeni su na dve godine zatvora, dok je Rus dobio godinu dana u opštoj popravnoj ustanovi, prenosi Tas s.
Ovo je jedan od najvećih krivičnih slučajeva povezanih sa protestima u Brestu nakon izbora.

Dana 13. septembra prošle godine grupa demonstranata izašla je na ulice grada. Oko 100 ljudi se smatra osumnjičenima u ovom slučaju. Oni su optuženi za aktivno učešće u masovnim akcijama koje očigledno krše javni red, što je, kako se navodi, dovelo do poremećaja u radu transporta, preduzeća i organizacija.

Državno tužilaštvo tvrdi da je zbog postupaka demonstranata vozni park trolejbusa pretrpeo štetu od 618 beloruskih rubalja 55 kopejki (oko 240 dolara), a autobusa u iznosu od 40 beloruskih rubalja 37 kopejki (oko 15 dolara ). Okružni sud Lenjinskog u Brestu doneo je presudu prvoj grupi osumnjičenih 25. februara, a drugoj 15. marta.
Demonstracije širom zemlje zahvatile su Belorusiju nakon predsedničkih izbora održanih 9. avgusta prošle godine. Prema zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije, aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko odneo je ubedljivu pobedu, sakupivši 80,10 odsto glasova. Njegov najbliži rival u trci, Svetlana Tikhanovska, našla se na drugom mestu, sa 10,12 odsto glasačkih listića.

Nakon što su rezultati izlaznih anketa objavljeni kasno 9. avgusta, u centru Minska i drugim beloruskim gradovima izbili su masovni protesti koji su prerasli u žestoke sukobe između demonstranata i policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.