U trendu

Zeleno svetlo za prodaju 4 američka ratna broda Grčkoj

VAŠINGTON – Vlada SAD dala je zeleno svetlo za moguću prodaju četiri ratna broda Grčkoj, čime je ušla u nadmetanje sa Francuskom, koja je u septembru postigla preliminarni dogovor o prodaji tri ratna broda grčkoj vojsci.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da je odobrena potencijalna prodaja četiri ratna broda sa pratećom opremom, ukupne vrednosti od oko 6,9 milijardi dolara, samo tri meseca nakon što su predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Grčke Kirijakos Micotakis potpisali sliučan sporazum, prenosi agencija Katimerini.

Vašington je, takođe, pristao i na mogući dogovor u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara o modernizaciji četiri grčke ratne fregate klase MEKO.

U saopštenju se precizira da će ugovor biti zaključen „sa pobednikom međunarodnog tendera“ grčkog Ministarstva odbrane za modernizaciju vojne opreme, što implicira da sporazum koji su 28. septembra objavili lideri Francuske i Grčke nije konačan.

U septembru su SAD postigle tripartitni bezbednosni sporazum za Indo-pacifički region, koji uključuje nabavku podmornica na nuklearni pogon za Australijsku mornaricu.

Tim sporazumom, nazvan AUKUS, otkazan je ugovor koji su potpisali Pariz i Kanbera o isporuci francuskih konvencionalnih podmornica australijskoj mornarici, u vrednosti od desetine milijardi evra, što je izazvalo ozbiljno nezadovoljstvo i bes u Francuskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar