U trendu

Zelenski pred Savetom bezbednosti pozvao UN da odmah reaguju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas UN da „odmah“ reaguju u suočavanju sa „ratnim zločinima“ koje je Rusija počinila u njegovoj zemlji i dodao da bi u suprotnom svetska organizacija trebalo samo da bude „raspuštena“.

Zelenski je u svečanom govoru putem video linka uživo u sali Saveta bezbednosti pozvao UN da Rusiju isključe iz Saveta, čiji je ona jedna od pet stalnih članica, i da se reformiše sistem UN tako da „pravo na veto ne znači pravo na smrt“.

„Sada su nam potrebne odluke Saveta bezbednosti za mir u Ukrajini. Ako ne znate kako da donesete ovu odluku, možete da uradite dve stvari“, rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je predložio isključenje Rusije „kao agresora i pokretača rata kako ne bi blokirala odluke koje se odnose na njenu agresiju“ na Ukrajinu.

„Zatim učinite sve što se može da postigne mir“, dodao je Zelenski u obraćanju na kojem je prisustvovao generalni sekretar UN Antonio Guteres (Guterres).

Zelenski je rekao da je druga opcija reforma UN a ukoliko ne postoji drugih alternativa, sledeća opcija je raspuštanje svetske organizacije.

Ukrajinski predsednik je tokom obraćanja prikazao sirov video snimak na kojem su jasno prikazani leševi i delovi tela ubijenih u Ukrajini.

Taj snimak je izazvao ogorčenje trenutno predsedavajuće Savetom bezbednosti UN, britanske ambasadorke Barbare Vudvord (Woodward), koja je rekla da su to skandalozno „strašne slike“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar