U trendu

Zelenski se u Istanbulu sastaje s Erdoganom

ISTANBUL – Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravi u poseti Istanbulu gde će se sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

U saopštenju kancelarije turskog predsednika navodi se da će dvojica lidera razgovarati o bilateralnim odnosima na “nivou strateškog partnerstva”, prenosi AP.

Erdoganova kancelarija je, takođe, saopštila da će sa Zelenskim razgovarati o životnim uslovima krimskih Tatara, koji imaju etničke veze sa Turcima. Moskva je anektirala poluostrvo Krim 2014. godine.

Turska je članica NATO-a. Ali Erdogan i Putin imaju bliske lične odnose, i energetske i trgovinske ugovore. Oni su takođe podržavali suprotstavljene strane u sukobima, uključujući Siriju, Libiju i Nagorno-Karabah, navodi AP.

Turski i ruski predsednik razgovarali su juče telefonom, između ostalog i o Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je ranije zabrinutost da je Ukrajina „nedavno nastavila opasne provokacije na liniji kontakta“.

Poseta Zelenskog Turskoj dolazi usred obnovljenih tenzija na istoku Ukrajine, gde se ukrajinske snage i proruske snage bore od 2014. godine. Tokom posete tamošnjim trupama, Zelenski je rekao da se kršenje julskog primirja povećava. Proruske snage takođe su optužile ukrajinske snage za kršenje prekida vatre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.