U trendu

Zelenski traži da Švajcarska posreduje u sukobu

ŽENEVA – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamolio je švajcarskog kolegu, predsednika Ignacija Kasisa da deluje kao neutralni posrednik između Ukrajine i Rusije i pomogne u postizanju primirja između dve zemlje, objavio je ugledni švajcarski dnevni list „Tages angajcer“

List navodi da je zahtev švajcarskom predsedniku Ignasiju Kasisu upućen u susret predstojećeg sastanka Saveta za ljudska prava u Ženevi koji počinje u ponedeljak, a na kojem bi u utorak trebalo da prisustvuje ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi AP.

U izveštaju, koji nije odmah potvrdilo švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova koje takođe vodi Kasis, navodi se švajcarsko iskustvo u posredovanju, posebno napori koje je uložila Švajcarska nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad Krimom 2014. godine.

Portparol ministarstva Andreas Heler rekao je Asošiejted presu kasno u subotu da ne može odmah da potvrdi da li je bilo takve komunikacije između dva predsednika, ali je rekao da je Švajcarska spremna da ponudi svoje „dobre usluge“ za svaku takvu inicijativu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.