U trendu

Zeljković: Nema informacija da je novi soj stigao u RS

BANJALUKA – Direktor Instituta za javno zdravlje Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da nema informacija da li je novi soj virusa stigao u RS i da je epidemiološka situacija trenutno stabilna.

“Trenutno imamo stabilizaciju situacije i to je veoma bitno, ali želimo da bude mnogo bolja. Već duži vremenski period imamo iste mere i to je jedan kontinuitet koji je redak u svetu i dao je rezultate. Na taj način smo sačuvali zdravstveni sistem i mogućnost da svakom pacijentu pružimo zdravstvenu uslugu u slučaju pojave zaraže”, rekao je Zeljković za ATV i dodao da su mere očigeldno dale rezultate.

On je naveo da su građani prepoznali apele i to koliko je bitno da se poštuju mere.

“Nije samo broj pozitivnih, nego je i broj hospitalizovanih konstantan i to nam daje nadu za bolju epidemilošku situaciju”, rekao je Zeljković.

On je saopštio i da trenutno nema podatak da li je britanski soj virusa korona stigao u RS ili BiH.

“Nemamo podatak da je britanski soj stigao u Srpsku ili BiH. Nismo imali ubrazano širenje virusa u lokalnim zajednicama i to su i dalje oni brojevi na koje smo navikli, ali sa oprezom pristupamo kada govorimo o samoj pojavi novog soja. Studije su pokazale da se mnogo brže širi i zaražava veći broj građana,” rekao je Zeljković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.