U trendu

Zeman osudio predlog da ruski vojnici koji su okupirali Čehoslovačku dobiju status ratnog veterana

Predsednik Češke Miloš Zeman osudio je danas kao neprijateljski akt protiv Češke predlog nekoliko ruskih poslanika da ruski vojnici koji su učestvovali u invaziji trupa Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. godine a SSSR je okupirao naredne dve decenije, dobiju status ratnog veterana.

„Okupacija 1968. godine je bila medjunarodni zločin. Oni koji su izvršili taj zločin ne treba da dobiju status ratnog veterana. Svako ko podržava taj predlog vrši neprijateljski akt protiv Češke“, kazao je danas Zeman češkom privatnom radiju Frekvence 1.

Češki predsednik podsetio je da status ratnih veterana i za vojnike iz sovjetske okupacije Čehoskovačke već tri godine traži nekoliko ruskih poslanika ali da je taj predlog, veoma uvredljiv za Češku, Duma ruskog parlamenta uvek do sada odbijala.

„Mogli bi da to ignorišemo da sada nije održan neki okrugli sto a ti ćaknuti poslanici žele kako se čini da obezbede širu podršku poslaničkih klubova“, kazao je Zeman.

Češki predsednik kazao je da bi morao vrlo adekvatno da reaguje ukoliko bi Duma usvojila takav zakon.

Oba doma češkog parlamenta osudila su ove nedelje taj predlog kao „odvratni pokušaj da se da legitimitet sovjetskoj okupaciji Čehoslovačke“ a senatori i poslanici odbili su kategorično rusko pravdanje statusa veterana za vojnike koji su učestvovali u invaziji na Čehoslovačku da su prema ruskim tumačenjima ti vojnici Varšavskog pakta imali pravo da udju na tenkovima u Čehoslovačku jer su imali zadatak da spreče državni udar.

Protiv predloga pobunila se i Slovačka a njen premijer Peter Pelegrini dobio je tokom posete Moskvi ove sedmice uveravanja od predsednika Rusije Vladimira Putina da je to incijativa isključivo tih poslanika a da zvanična Moskva ne menja stav iz Rusko-češkog sporazuma o prijateljstvu i saradnji iz 1993. godine.

U njemu su Rusija i Češka okupaciju iz 1968. godine zajedno označile kao nedopustivu primenu sile protiv Čehoslovačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.