U trendu

Zeman poverava Petru Fiali formiranje vlade 26. novembra

PRAG – Češki predsednik Miloš Zeman imenovaće 26. novembra opozicionog lidera desnog centra Petra Fijalu za novog premijera, potvrdio je Fijala nakon sastanka s predsednikom.

Koalicija desnog centra Zajedno, koju predvodi Fijala, sa koalicijom progresivne Piratske stranke i Nezavisne liste gradonačelnika STAN, osvojila je većinu na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra, pobedivši stranku ANO odlazećeg premijera Andreja Babiša, prenosi Rojters.

Nova vlada će stupiti na dužnost dok u Češkoj raste broj zaraženih kovidom-19, a u utorak je zableženo više od 22.000 novih slučajeva, što je novi dnevni rekord.

Babiš je rekao da će vlada onemogućiti nevakcinisanima pristup javnim događajima i uslugama od iduće nedelje.

Fijala (57), profesor politologije i lider Građanske demokratske stranke od 2014, poručio je da će njegov tim uskoro predstaviti predloge za borbu protiv pandemije.

Portparol Zemana, koji je hospitalizovan od 10. oktobra, rekao je da očekuje da će predsednik uskoro biti pušten iz bolnice i potvrdio da Fijala preuzima vlast 26. novembra.

Fijala je izjavio novinarima da očekuje da će vlada biti potvrđena u roku od tri nedelje.

Budući češki premijer rekao je da će smanjiti deficit budžeta za 2022. koji bi prema trenutnim projekcijama trebalo da iznosi 377 milijardi kruna, nešto manje od 17 milijardi dolara, a što je 4,4 odsto BDP-a.

Fijala je najavio da će njegov stranački kolega Zbinjek Stanjura preuzeti ministarstvo finansija, dok je Piratska stranka nominovala Jana Lipavskog za ministra spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar