U trendu

Žigmanov: Ulazak u srpsku vladu utiče pozitivno na odnose SRB i HR

ZAGREB – Ministar za ljudska i manjinska prava u vladi Srbije Tomislav Žigmanov ocenio je pozitivnim ulazak u srpsku vladu zbog destigmatizacije hrvatske manjine i mogućnosti da se pozitivno utiče na hrvatsko-srpske odnose, prenosi zagrebački Indeks.

On je za Hrvatsku riječ rekao da je njegovim ulaskom u
vladu Srbije, Hrvatima „priznat politički subjektivitet u celosti i na pozitivan način, što je uveliko pridonelo destigmatizaciji zajednice, čije su se relaksirajuće posledice po Hrvate odmah po izboru počele da se osećaju.

Na taj način, kaže on, Hrvati su dobili priliku da učestvuju u procesima donošenja odluka čime integracija Hrvata u srpsko društvo sada može da bude brža i potpunija.

Dodaje da sada hrvatska manjina u prostoru javnosti postaje vidljiva na pozitivni način kao i da može da doprinese boljitku i napretku Srbije.

„Prve beneficije ostvarene su neposredno nakon ulaska funkcionera DSHV-a u Pokrajinsku vladu i u vlast grada Novog Sada – od obezbeđivanje sredstava za obnovu dela rodne kuće bana Josipa Jelačića, preko obnove crkve sv. Jurja, pa do zaštite nekoliko graditeljskih celina starog Petrovaradina, što smo kao primer dobre i uspešne saradnje toliko puta isticali“, rekao je Žigmanov.

U tom kontekstu istakao je reakciju lokalnih vlasti i policije u Novom Sadu koji su osudili i pokrenuli postupke protiv napadača na članove zagrebačkog Teatra &TD koji su bili žrtve fizičkog napada 20. decembra u centru grada.

„Potrebno je ukazati na činjenicu da se nakon osuda, posebno od gradonačelnika Milana Đurića, oglasila i policija s informacijama o preduzetim radnjama. Vidite, kada ste deo institucija vlasti, onda se i ovakve negativne stvari rešavaju na primereniji način“, naveo je Žigmanov.

Pozitivne pomake on očekuje i kada su u pitanju hrvatsko-srpski odnosi.

„Činjenica da je u novoj vladi Srbije izabran i politički predstavnik hrvatske zajednice pozitivno je primljena od zvaničnog Zagreba te smatram da može biti povodom novog talasa otopljavanja odnosa između dve države“, rekao je Žigmanov.

Žigmanov je imenovan za ministra na predlog predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

On je ujedno prvi politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srpskoj vladi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.