U trendu

Značajna podrska Indonezije nasim stavovima po pitanju KiM

NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa ministarkom inostranih poslova Indonezije Retno Marsudi i tom prilikom istakao da je značajna podrška te zemlje našim stavovima po pitanju KiM.

Selaković je konstatovao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja i podsetio da datiraju iz perioda formiranja Pokreta nesvrstanih zemalja i bliske saradnje predsednika Tita i Sukarna.

S tim u vezi, šef srpske diplomatije posebno je istakao da je od velikog značaja učešće ministarke Marsudi i delegacije Indonezije, kao jedne od osnivača Pokreta nesvrstanih, na komemorativnom skupu u Beogradu povodom 60. godišnjice prve konferencije PNZ.

Prema rečima ministra, Srbija je opredeljena za dalje unapređenje političkog dijaloga sa Indonezijom, čemu bi posebno doprinele posete na najvišem i visokom nivou i unapređenje ekonomske saradnje.

Selaković je izrazio nadu da će ministarka Retno Mersudi doći u zvaničnu bilateralnu posetu Srbiji, ali i da će on biti u prilici da poseti Indoneziju.

Ministar je napomenuo da mogućnosti za proširenje privredne saradnje postoje u mnogim oblastima, poput poljoprivrede, IT, infrastrukture, energetike, turizma i hemijske industrije.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je za Srbiju od posebnog značaja podrška Indonezije našim stavovima u vezi sa pitanjem KiM, kao i pomoć koju nam pruža u međunarodnim organizacijama.

Upoznao je ministarku Marsudi sa trenutnom situacijom u našoj južnoj pokrajini i poslednjim potezima Prištine, kao i konstantnim odbijanjem Prištine da primeni odredbe Briselskog sporazuma.

Ovom prilikom, ministri su razgovarali i o organizaciji bilateralnih političkih konsultacija na nivou pomoćnika ministra, petih po redu, koje bi trebalo da se pre susreta u Beogradu.

Ministar Selaković informisao je indonežansku ministarku sa našim aktivnostima u borbi protiv virusa korona, izgradnjom bolnica, proizvodnjom vakcina u Srbiji i donacijama vakcina prijateljskim državama kojima je pomoć potrebna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar