U trendu

Zurof trazi da se drzavni vrh HR ogradi od Tomasiceve

ZAGREB – Međunarodna nevladina organizacija Centar Simon Vizental oštro je osudila izjave hrvatske evroparlamentarke Ruže Tomašić, kojima je ‘izrazila svoje simpatije prema ustaškom pokretu i tek se delimično ogradila od Ante Pavelića’ i zatražila da se politički lideri Hrvatske ograde od takvog njenog nastupa.

U saopštenju, koje je potpisao direktor tog centra Efraim Zurof, zatraženo je da se hrvatski državni vrh posebno ogradi od pokušaja Tomašićeve da „veliča zločine koje su počinile ustaše i NDH“.

„Mnogi u Hrvatskoj Ružu Tomašić smatraju sjajnom zastupnicom u Evropskom parlamentu koja je imala izuzetna postignuća u prethodnom mandatu. Da se iskreno odrekla fašizma i genocidnih politika NDH možda bi bilo i moguće preći preko njenih aktivnosti vezanih uz hrvatske ekstremiste. Ali, kako to nije slučaj i ona još uvek daje svoju podršku pokretu koji bi trebalo jedinstveno osuditi, tražimo od hrvatskih lidera da se nedvosmisleno ograde od opasnih i odbojnih stavova evroparlamentarke Ruže Tomašić“, naveo je Zurof.

Iz Centra objašnjavaju da su objavljene pesme Ruže Tomašić u kojima se veliča Pavelić iz sedamdesetih i osamdesetih godina dok je živela u Kanadi, piše hrvatski nedeljnik Novosti.

Tomašićeva je, naime, za prethodni broj nedeljnika Novosti izjavila:

„Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?“, zapitala je ona.

Ni po pitanju Pavelića Tomašić se nije distancirala.

„Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živeti u tome vremenu“, rekla je takođe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.