U trendu

Žuti prsluci na ulicama Francuske 15. vikend za redom

PARIZ – Pristalice pokreta Žutih prsluka danas su se ponovo okupili širom Francuske, 15. vikend za redom, a u Parizu će biti održano pet odvojenih protestnih skupova u nastojanju da se ovom pokretu obnovi snaga nakon što je došlo do njegovog slabljenja zbog nasilja i antisemitizma.

Na stotine ljudi okupilo se kod Trijumfalne kapije u francuskoj prestonici da bi krenuli u marš protiv politike vlade za koju smatraju da favorizuje bogate, javio je AP.

Podrška pokretu Žutih prsluka oslabila je proteklih sedmica nakon što je došlo do podela i ponavljanja nasilnih ispada.

Putem društvenih mreža su upućeni apeli da današnji protest protekne mirno, a jedan od protestnih skupova biće održan protiv antisemitizma.

Ekstremistički stavovi nekih demonstranata doveli su i do antisemitističkih uvreda upućenih poznatom filozofu Alenu Finkelkrotu tokom proteklog vikenda u Parizu.

Ovaj napad se dogodio ubrzo pošto je francuska vlada objavila da je došlo do ogromnog porasta broja antisemitističkih uvreda u prošloj godini.

Na protestu u gradu Klermon-Feran oko 2.500 demonstranata danas se, ipak, sukobilo sa policijom, a uhapšeno je 15 osoba.

Protesti su započeli u novembru prošle godine protiv poreza na gorivo, ali su se proširili i na nezadovoljstvo zbog ekonomske politike predsednika Emanuela Makrona koja, kako tvrde demonstranti, favorizuje bogate, podseća AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.