U trendu

Zvanični rezultati: Mnangagva osvojio većinu glasova

HARARE – Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva osvojio je većinu glasova na predsedničkim izborima u toj zemlji i u velikom je vođstvu nad opozicionim protivkandidatom, pokazuju zvanični rezultati.

Prema rezultatima prebrojavanja glasova u devet od 10 provincija, Mnangagvi je pripalo 2,15 miliona glasova, dok je njegov protivnik, opozicioni lider Nelson Čamisa, osvojio 1,93 miliona glasova, saopštila je u četvrtak uveče Izborna komisija, prenosi Rojters.

Izborna komisija Zimbabvea zatražila je jednosatnu pauzu pre nego što saopšti rezultate glasanja u poslednjoj preostaloj provinciji, Mašonaland Vestu, koja se smatra uporištem vladajuće partije ZANU-PF, a kojoj pripada Mnangagva, navodi AP.

Očekuje se da će pobeda Mnangagve ostaviti Zimbabve sa dubokim političkim podelama, pogoršanim pogubnim neredima u prestonici, napominje američka agencija.

Policija Zimbabvea saopštila je ranije danas da je broj poginulih porastao na šest, dan nakon sukoba između bezbednosnih snaga i pristalica opozicione partije u Harareu, tokom kojih he 14 osoba povređeno, a 18 uhapšeno u prostorijama glavne opozicione partije.

Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF osvojila je većinu mesta u skupštini na parlamentarnim izborima u toj zemlji, čime je utaban put do pobede njenog kandidata Emersona Mnangagve na predsedničkim izborima, održanim zajedno s parlamentarnim u ponedeljak u Zimbabveu.

Opozicione stranke, nedazadovoljne rezultatima, organizovale su u sredu proteste tokom kojih je došlo do sukoba između pristalica opozicije i bezbednosnih snaga.

Lider opozicije u Zimbabveu Nelson Čamisa u četvrtak je izneo tvrdnju da je pobedio na predsedničkim izborima, kao i da predsednik Emerson Mnangagva zna da je izgubio jer bi u suprotnom rezultati do sada bili objavljeni.

Međunarodni posmatrači pozvali su Izbornu komisiju Zimbabvea da objavi rezultate izbora sto je pre moguće kako bi izbegla da opet dođe do nasilja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike