U trendu

Zvaničnici PS OEBS podržali suverenitet Ukrajine

KOPENHAGEN – S obzirom na izveštaje o rastućem vojnom razmeštanju Ruske Federacije u Ukrajini i oko nje, visoki zvaničnici Parlamentarne skupštine OEBS-a upozorili su na rizik od eskalacije i potvrdili punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Duboko smo zabrinuti zbog izveštaja o provokativnim i destabilizujućim ruskim akcijama u Ukrajini i oko nje koje bi mogle dovesti do ozbiljne eskalacije tekućeg sukoba, naveli su u saopštenju kongresmen Ričard Hadson (SAD), Kostel Nekulai Dunava (Rumunija) i Laurinas Kasciunas (Litvanija), predsedavajući, potpredsednik, odnosno izvestilac Generalnog komiteta za politička pitanja i bezbednost PS OEBS-a.

Iako ruski ciljevi nisu u potpunosti jasni, ne treba sumnjati da je međunarodna zajednica pomno prati, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Pozivamo Kremlj da smiri tenzije, povuče se i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, navedeno je u saopštenju.

Lideri PS OEBS-a podsetili su na konzistentnu podršku Skupštine obnavljanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta unutar njenih međunarodno priznatih granica i osudu ruskog kršenja obaveza prema Završnom aktu iz Helsinkija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.