U trendu

Zvaničnici upozorili da se profitiranje od pandemije kovida-19 ne sme ponoviti

ŽENEVA – Profitiranje od pandemije kovida-19 nikada se ne sme ponoviti, upozoravaju ugledni svetski zvaničnici.

U oštro intoniranom otvorenom pismu svetskim vladama potpisnici optužuju velike farmaceutske kompanije za „eksploataciju“ vakcina finansiranih iz javnih izvora uz poruku da čovečanstvo mora biti primarno u odnosu na trgovinu, prenosi Rojters.

Dobitnik Nobelove nagrade Džozef Stiglic, bivša prva dama Južne Afrike i Mozambika Grasa Mašel i bivši generalni sekretar UN Ban Ki Mun su među skoro 200 potpisnika pisma u kojem se vlade pozivaju da nikada više ne dozvole da „profiterstvo i nacionalizam“ budu ispred potreba čovečanstva, prenosi Rojters.

U pismu objavljenom 11. marta, sadašnji i bivši predsednici i ministri, nobelovci, verski lideri, čelnici organizacija civilnog društva i zdravstveni stručnjaci kažu da su vakcine i tretmani za kovid-19 razvijeni iz javnih izvora, ali da su ih farmaceutske kompanije eksploatisale da „podstaknu izuzetne profite“.

Umesto da distribuiraju vakcine, testove i tretmane na osnovu potreba, kompanije su prodavale doze „najbogatijim zemljama sa najdubljim džepom“, navodi se u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar