U trendu

Zvizdić: Integracija zemalja ZB u EU ključni faktor

BEČ – Predsedavajući Saveta ministara BiH, Denis Zvizdić, poručio je danas u Beču da je integracija zemlja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju cilj i ključni kohezivni faktor regije koji može osigurati stabilizaciju i privredni prosperitet te vladavinu prava uz poštivanje osnovnih prava i sloboda i demokratskih načela.

BiH je i dalje snažno privržena integraciji u EU, kazao je Zvizdić i istakao da je priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi, izražavajući nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsedništva BiH biti odlazak u Brisel s finaliziranim odgovorima, čime bi BiH ispunila sve uslove za dobijanje kandidatskog statusa.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Zvizdić je na konferenciji za novinarre nakon sastanak austrijskog kancelara Sebastija Kurca sa premijera zemalja Zapadnog Balkana i Kosova, ukazao na potrebu da evidentirani izazovi uspešnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji treba i mora da budu prevaziđeni kroz poštivanje već zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza.

Također, ukazao je na potrebu za održavanjem i unapređenjem redovnog dijaloga na svim nivoima s ciljem osiguranja konstruktivne komunikacije i saradnje u međusobnim odnosima.

Skrenuo je pažnju na trend zapaljive i radikalne retorike visokih političkih funkcionera iz pojedinih zemalja regiona koji, kako tvrdi, ne doprinose prevazilaženju teškog nasleđa iz prošlosti i postojećih i budućih izazova, izražavajući nadu da će se takve poruke zamijeniti onim koje kreiraju prostor za mirno, stabilno i prosperitetno okruženje u regionu.

Sastanak austrijskog kancelara Kurca sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana i Kosova sazvan je na temu unapređenja regionalne saradnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.