U trendu

40 dana i 40 noći

Žanr: seksi komedija
Trajanje: 91 min.

Glavne uloge: Josh Hartnett, Shannyn Sossamon, Vinessa Shaw, Paulo Costanzo, Griffin Dunne, Maggie Gyllenhall
Scenario: Rob Perez
Producent: Tim Bevan
Režija: Michael Lehman

SINOPSIS

Producenti filma „Notting Hill“ i „Dnevnik Bridžit Džons“ snimili su prvu američku seksi komediju bez seksa – film „40 dana i 40 noći“. Priča počinje katastrofalnim raskidom poslednje veze Meta Salivana (Josh Hartnett). Zgodni i usamljeni web dizajner Met, star 20 i nešto godina, otkriva da se lek za njegov bol možda nalazi na neočekivanom mestu – u postu. Momak koji nikada nije uspeo ništa da završi odlučuje se na ono što nijednom muškarcu nije uspelo: 40 dana bez seksa. Četrdeset dana bez dodira, bez poljubaca, bez predigre, bez bilo čega…

U početku, njegov zavet ide po planu; sve se menja kada sretne ženu svojih snova – Eriku (Shannyn Sossamon). Seksipilna i zanimljiva Erika učiniće da Met poludi. I dok već padaju opklade da Met neće postići ono što je obećao, on pokušava da izdrži i ujedno se nada da će ga Erika razumeti i sačekati 40 dana i 40 noći.

O PRODUKCIJI

Ideja za seks komediju zasnovanu na uzdržavanju od seksa nastala je na osnovu dnevničkih zabeležaka scenariste. „Scenario je poluautobiografska priča o mladoj ženi koja mi je slomila srce“, rekao je Robert Perez o svom prvom originalnom scenariju. „Ja sam tada pisao dnevnik, ali nisam ništa planirao sa njim. Kasnije sam video nekoliko filmova u nizu koji su me podsetili na to da filmovi više nisu seksi“, kaže Rob Perez.

Izbor režisera nije predstavljao poteškoću. Michael Lehman, režiser filmova „The Truth About Cats & Dogs“, „Airheads“ i „Heathers“, bio je oduševljen idejom. „Ovaj film nije seksi komedija toliko koliko je komedija o apstiniranju, a to do sada nije viđeno“, objašnjava Michael Lehman. Rezultat je, ironično, veoma seksi film. Josh Hartnett, neodoljiva zvezda ovog filma, takođe je bio oduševljen scenarijem, mada je postojala i bojazan da nijedan studio neće moći da napravi ovu komediju o nevinosti, pošto u njemu ima dosta seksa…

Griffin Dunne, koji je odigrao Metovog seksualno ugroženog gazdu Džerija, objašnjava: „Reč je osećanjima koja se vezuju za mlade ljude, a ipak je to komedija za odrasle. Svi su u ovom filmu ekstremno uspaljeni i sve vreme govore o seksu. Ne verujem da se to menja od vremena puberteta do vremena kada ste na samrtnoj postelji. Ovde je taj fenomen zapravo malo preuveličan.“ Najmlađa zvezda se slaže: „Ako se uzdržavate od seksa“, mišljenja je Paulo Costanzo, veseli mladi glumac koji se nedavno pojavio u filmu „Road Trip“ i jedan od glavnih glumaca u ulozi Metovog druga Rajana, „to iznenada dominira vašim životom do tačke kada to jednostavno morate da uradite. Meni se to desilo kada sam doneo odluku da apstiniram neko vreme. Mogu reći samo ovo: poludeli biste posle tih 40 dana i 40 noći.“

Reditelj je želeo da nam pokaže vrstu ludila koja je svuda oko nas, a za mladića koji očajnički pokušava da ne misli o seksu, to postaje ozbiljan problem. „Seks je važan deo naše psihe i način na koji vidimo svet i odnosimo se jedni prema drugima“, objašnjava on. „Jedna od ideja iz originalnog scenarija bila je da posle određenog broja dana uzdržavanja od seksa, sve obične stvari u Metovom životu postaju erotične. Metova misija ima nepredvidiv uticaj na njegove kolege – posebno na žene u njegovoj kancelariji koje se od nedostupnih lepotica transformišu u žene koje su spremne za neverovatna iskušenja. Žene u ovom filmu priznaju da je to što Met radi veoma neobično za muškarce, skoro glupi muški čin“, kaže reditelj filma.

JOSH HARTNETT (Met)

Na filmskom platnu debitovao je 1998. godine u filmu „Halloween H20“, gde mu je partner bila Džejmi Li Kertis (glumio je njenog sina). Glumio je i u filmovima: „The Faculty“, „The Virgin Suicides“, „Here on Earth“, „O, Blow Dry“, „Pearl Harbor“, „Black Hawk Down“.

SHANNYN SOSSAMON (Erika)

Doselila se u Los Anđeles da bi se bavila plesom. Na jednoj žurci primetio ju je producent filma „A Knight“s Tale“ i angažovao je za snimanje ovog filma. Usledile su uloge u ostvarenjima „Sin Eater“ i „Rule of Attraction“.

VINESSA SHAW (Nikol)

Publika ju je prvi put primetila u Kjubrikovom ostvarenju „Širom zatvorenih očiju“, gde je glumila prostitutku koju posećuje Tom Kruz. Glumila je i u filmovima: „Corky Romano“, „The Weight of Water“, „Wayward Son“, „L.A. Without a Map“, „Coyote Summer“, „Hocus Pocus“, „Lardybugs“.

PAULO COSTANZO (Rajan)

Debitovao je u filmu „Road Trip“, a nedavno je snimio film pod nazivom „Scroched“, u kom su mu partneri Ališja Silverstoun i Vudi Harelson.

ZANIMLJIVOSTI

  • U Sloveniji je ovaj film ostvario svojevrstan rekord: po broju gledalaca i ostvarenom prihodu u prvoj nedelji prikazivanja dostigao je „Spajdermena“.
  • Po početku prikazivanja, 30. maja, „40 dana i 40 noći“ odmah je dospeo na prvo mesto po gledanosti u Australiji.

    Oficijelni sajt:

  • 40 Days and 40 Nights

    Premijera: Beograd, 27. jun 2002. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.