U trendu

Automobili

Žanr: animirani, porodični, komedija
Trajanje: 116 min.
Premisa: Ah, ima onaj miris novog filma!

Glavne uloge:

Pol Njumen (Paul Newman), Boni Hant (Bonnie Hunt), Oven Vilson (Owen Wilson), Čič Marin (Cheech Marin), Toni Šalhaub (Tony Shalhoub), Majkl Kiton (Michael Keaton), Larry The Cable Guy, Gvido Kvaroni (Guido Quaroni)

Scenario:Robert Berd (Robert L. Baird), Den Fogelman (Dan Fogelman)
Režija:Džon Laseter (John Lasseter)

SINOPSIS

Munja Mekvin, mladi trkački auto naložen na uspeh, otkriva da je život putovanje, a ne destinacija na koju stižemo. Dok putuje kroz celu zemlju na trke u Kaliforniji, gde treba da se takmiči protiv dvojice slavnih, Mekvina presretnu i on ostane zaglavljen u Radijator Springsu (Hladnjak Donji). Tu upoznaje čudne likove: Sali (lep porše 2002), Doka Hadsona (hadson hornet iz „51. godine s tajanstvenom prošlošću – glas Pola Njumena) i Mejtera (zarđali kamion koji je ipak od poverenja). Oni mu pomažu da shvati da postoje važnije stvari od trofeja, slave i sponzora.

O FILMU

Nakon što su bioskopske posetioce uveli u magična carstva igračaka, monstruma, riba i superheroja, kraljevi priče i tehnički čarobnjaci iz „Piksarovog“ animacionog studija (Neviđeni, U potrazi za Nemom, Udruženje monstruma) i dobitnik nagrade Oskar, Džon Laseter (Priča o igračkama 1 i 2, Život buba), krenuli su na put avanture i brzine u svetu automobila.

„Piksarov“ film prezentovan od strane „Diznija“ – „Automobili“, jeste visokooktanska poslastica za ljubitelje filma svih uzrasta, nauljena s puno humora, akcije, drame i fenomenalnih novih tehničkih dostignuća. Dodatak zabavi su muzika za film, nova pesma oskarovca Rendija Njumana, kao i originalne stvari pravih zvezda kao što su Šeril Krou, Džejms Tejlor, Bred Pejsli, Raskal Flets i Džon Mejer. Film dolazi uporedo s „Piksarovim“ dvadesetim rođendanom i njegovim pristupanjem studiju „Dizni“.

Lajtning Mekvin (glas Ovena Vilsona), usijana glava i žutokljunac, trkački automobil stvoren za uspehe, otkriva da život sam po sebi jeste velika avantura i da nije sve u liniji finiša. To se dešava kada zaluta na putu 66 i završi u mirnom gradiću Radijator Springs. Pošao je u Kaliforniju na veliki Piston šampionat, gde je trebalo da se trka s višegodišnjim profesionalcima, a upoznao je obične likove iz malog mesta, kao što je Dok Hadson, automobil hadson hornet iz 1951. godine s misterioznom prošlošću (glas legende Pola Njumena), zatim Sali Kareru, zgodnu cicu – porše iz 2002. godine (glas Boni Hant), i Matera – zarđali, ali pouzdan kamionet tegljač (glas „kablovskog“ Larija). Oni mu pomažu da shvati da u životu ima i važnijih stvari od trofeja, slave i sponzorstva.

Da bi film bio još zabavniji i autentičniji, glasove su dale neke od najslavnijih ličnosti iz sveta trkačkog automobilizma, uključujući legendarnog Ričarda Petija, zatim Marija Andretija, Dejla Ernharta, Derela Voltripa – rekordera, petostrukog pobednika serije Koka-Kola Naskar 600, potom Mihaela Šumahera, nemačkog asa Formule 1. Tu je i veteran Bob Kostas, olimpijski i sportski komentator, koji pozajmljuje glas živopisnom liku Bobu Kutlasu, komentatoru na trkama u filmu. Tom i Rej Maljoci (poznati i kao Klik i Klak – voditelji popularnog NPR programa o automobilima) glasove daju ne baš tako poželjnim sponzorima, Rastiju i Dastiju Rastezeu.

Centralna tema filma „Automobili“ povezana je sa širom sveta poznatim putem 66. Laseter je sa svojim timom više puta prošao njime prilikom istraživanja za film, pokušavajući da sagleda celokupan uticaj, značaj i važnost ovog autoputa – kulturološkog fenomena. Film „Automobili“ predstavlja jedan od najambicioznijih i najizazovnijih „Piksarovih“ dosadašnjih poduhvata. Iako su gledaoce uspešno uvodili u svetove igračaka, bubica, riba i superheroja, stvaranje verodostojnog sveta u kome su samo automobili bilo je potpuno drugačija stvar. Želja da likovi automobili izgledaju toliko realno postavila je skoro obeshrabrujući izazov „Piksarovim“ tehničarima. Film u kome su likovi metalizirani, s izražajnim konturama zahteva korišćenje svih mogućih tehnika kako bi refleksije bile dobre.

Ovo je prvi „Piksarov“ film u kome je korišćena tehnika ray tracing, koja omogućava da se okolina uverljivo ogleda na likovima. Dodavanje refleksija u svakom deliću filma dovelo je do toga da se rendering filma produži unedogled, iako je tehnologija toliko napredovala. Prosečno vreme renderinga svakog frejma ponaosob dostizalo je i 17 sati! I pored sofisticirane mreže od 3.000 računara i vrhunskog dostignuća – procesora brzih kao munja, koji su četiri puta brži od onih korišćenih na filmu „Neviđeni“, da bi se video samo jedan sekund gotovog filma, bilo je potrebno i po nekoliko dana.

Laseter je zahtevao od animatora i da verno prikažu materijale i da istezanje i skupljanje likova bude u skladu s njihovom teškom metalnom konstrukcijom. Animatori su uradili puno „testova na putu“ kako bi uspeli u tome da se likovi ponašaju uverljivo, ali i zabavno i da bi iz njih izvukli gestikulacije i grimase dostojne njihove konstrukcije. Uspeli su da gume automobila učine skoro rukama kako bi pomogli likovima u njihovoj „glumi“.

Oficijelni sajt:

  • Cars (2006)

    Premijera: 11. juna 2006, Centar „Sava“ u 16.30 i 19 časova

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.