Braća

Žanr: drama, ratni
Trajanje: 104 min.
Premisa: Postoje dve strane svake porodice!

Glavne uloge:Džejk Gilenhal (Jake Gyllenhaal), Natali Portman (Natalie Portman), Tobi Megvajer (Tobey Maguire), Sem Šepard (Sam Shepard)

Scenario:Suzana Bier (Susanne Bier), Dejvid Beniof (David Benioff)
Režija:Džim Šeridan (Jim Sheridan)

SINOPSIS
Osim sličnih plavih očiju, Sem i Tom su braća koja se potpuno razlikuju. Stariji Sem oženjen je devojkom koju voli od srednje škole i s kojom ima porodicu, dok mlađi Tom samo što je izašao iz zatvora. Kada Sem nestane u misiji u Avganistanu, njegova porodica suočava se s beznadežnom prazninom. Tom pokušava da ispuni tu prazninu preuzimajući ulogu svog brata i pronalazeći u sebi novi osećaj odgovornosti. Pri tom se zbližava sa Semovom suprugom. Uz osećaj privlačnosti, oboje počinje da muči i osećaj krivice. Taj osećaj postaje još jači kada se preživeli Sem iznenada vrati kući i suoči s promenama koje su se desile u njegovom odsustvu.
O FILMU
Poslednji film Džima Šeridana govori o porodičnim odnosima kroz priču o dvojici braće, od kojih jedan odlazi u rat u Avganistanu. Ujedno je i rimejk istoimene drame danske rediteljke Suzane Bier, snimljene pre samo nekoliko godina, što ga čini najmlađim rimejkom jednog filma.
Tobi Megvajer i Džejk Gilenhal, zvezda "Spajdermena", i njegova često pominjana zamena, u "Braći" imaju slojevite i zahtevne uloge, a Natali Portman prvi put u karijeri igra ulogu zrele žene i majke. Dramatični događaji i promene menjaju porodične uloge i odnose u porodici, o čemu govori najnoviji film kultnog i nagrađivanog reditelja Džima Šeridana. Kroz priču o dvojici braće, jednom u misiji u Avganistanu i drugom, koji se brine o njegovoj ženi i ćerkama, film zadire duboko u porodične odnose i govori o dužnosti i odrastanju.
Za reditelja je to pre svega film o porodičnim odnosima i osećanjima koja porodicu drže na okupu i kada se dešavaju tragedije. U "Braći" Džim Šeridan nastavlja da se bavi porodičnim temama, koje ga interesuju tokom cele karijere. Kada je imao deset godina, izgubio je mlađeg brata, tako da, kako sam kaže, ima intimne motive da snima filmove o porodicama koje se suočavaju s prekretnicama.
Natali Portman je prihvatila ulogu u "Braći" kao jednu od prvih prilika u karijeri da "odraste" i počne da igra zrele uloge. Naslovnu pesmu za film, "Winter", snimio je "U2", bend koji je karijeru započeo u dablinskom pozorištu koje je nekada vodio Džim Šeridan. Kako kažu članovi benda, saundtrek se najviše oslanja na kraj filma koji donosi nadu da ljudi mogu ponovo da postanu celi i da postoji život i posle rata.
O REŽISERU
Džim Šeridan (reditelj)

Rođen je 1949. godine u Dablinu, Irska. Njegovi filmovi stekli su svetsku slavu, kao i 13 nominacija za Oskara, a Oskarom su nagrađeni "Moje levo stopalo" i "U ime oca". Filmografija: "Emerald City" (2010), "Get Rich or Die Tryin" (2005), "In America" (2002), "The Boxer" (1997), "In the Name of the Father" (1993), "The Field" (1990), "My Left Foot" (1989).

Premijera: FEST
U bioskopima: 15. april 2010. godine "Kolosej"

Slični tekstovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.