U trendu

Branio sam Mladu Bosnu

Žanr: drama, istorijski
Trajanje: 160 min.
Zemlja porekla: Srbija

Glavne uloge:Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Boris Isaković, Dragan Petrović-Pele, Ljubomir Bandović, Branislav Lečić, Rale Milenković, Irfan Mensur, Bane Tomašević, Milan Marić, Miloš Đurović, Vaja Dujović, Vučić Perović, Marko Grabež, Marko Pavlović
Direktor fotografije:Goran Volarević
Scenario:Srđan Koljević
Režija:Srđan Koljević

SINOPSIS

Mladići koji snevaju o slobodi izvršiće 28. juna 1914. atentat na prestolonaslednika Austrougarske Monarhije, koja je okupirala njihovu zemlju. Na suđenju koje sledi, u najvažnijem sudskom procesu XX veka, braniće ih mladi pravnik Rudolf Cistler. Ovo je njegova priča…

O FILMU

Tri meseca nakon atentata, 12. oktobra 1914, počelo je suđenje mladobosancima pred Sarajevskim okružnim sudom. U dvorani Vojnogarnizonskog suda, tužilac Franjo Svara optužio je 24 osobe za veleizdaju, tvrdeći da su na silu hteli da otcepe BiH od Austrougarske i pripoje je Kraljevini Srbiji. Krivi su, rekao je on u prvom obraćanju, i za ubistvo prestolonaslednika iz zasede.

Dan kasnije, na istorijsku scenu stupio je Rudolf Cistler, rekavši da se mladobosancima može suditi za „ubistvo“, ali ne za „ubistvo prestolonaslednika“, jer zakon u Bosni ne poznaje posebnu zaštitu prestolonaslednika. Osporio je i optužbu za veleizdaju, pozivajući se na Sanstefanski mir, po kojem je Turska 1878. pristala na okupaciju BiH, ali je suverenitet ostao na strani sultana. Pošto BiH nije u sastavu monarhije, optuženi nisu mogli da je otcepe i pripoje Kraljevini Srbiji. Uz to, tvrdio je, aneksija BiH nije pravno utemeljena jer nije ratifikovana u austrijskom i ugarskom parlamentu.

Atentatori su dve nedelje kasnije, 28. oktobra, ipak osuđeni (petorica na smrt, a ostali na 20 godina robije), a Cistler je 24 sata po okončanju suđenja prognan iz Sarajeva zbog toga što je znanjem i veštinom ponizio tadašnje pravosudne organe. Nakon proterivanja iz Sarajeva, živeo je u Zagrebu, gde je bio ugledan član Zagrebačke advokatske komore. Godine 1918. vraća se u Sarajevo, gde zatiče sudije koje su osudile Principa i drugove i piše novinski članak protiv njih. Zbog tog članka, vlasti ih penzionišu. Drugi svetski rat zatiče ga u Zagrebu, gde ga ustaše odmah hapse i deportuju u zloglasni Kerestinec, ali ga supruga Nemica spasava dokazujući da nije Jevrejin.

Nakon rata, Cistler se vratio u Sarajevo, gde je njegova kćerka Vanda dugo bila operska primadona. Dao je u životu samo jedan intervju, 1937, i napisao jednu knjigu – „Kako sam branio Principa i drugove“. Umro je 1960. godine. Rudolf Cistler je u vreme odbrane mladobosanaca i sam bio veoma mlad, imao je svega 24 godine. Osim Cistlera i Principa, u Koljevićevom filmu važne uloge igraju i drugi pripadnici Mlade Bosne, ali i članovi njihovih porodica. U epizodnoj ulozi pojavljuje se i Ivo Andrić (igra ga Marko Janketić), prvi predsednik Srpsko-hrvatske napredne omladine, koja je bila osnova buduće Mlade Bosne, ali i drugi intelektualci tog vremena, poput Tina Ujevića.

Zanimljivo je da se ova istorijsko-filmska priča proteže kroz više decenija i obuhvata više perioda, pa tako dotiče i Drugi svetski rat. Producent Zoran Janković sa ponosom ističe da je ovo jedini filmski projekat kojim će se ove godine obeležiti stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata.

„Osećao sam obavezu i dužnost da obeležimo taj događaj, jedan od važnijih u našoj istoriji. Izuzetno sam zadovoljan jer mogu da kažem da smo napravili sjajan film koji će u domaćoj kinematografiji imati zapaženo mesto“, objašnjava producent filma Zoran Janković.

REDITELJ O FILMU

„Mislim da je danas, možda važnije nego ikada, ispričati pozitivnu priču o uzornoj moralnosti, hrabrosti i nepokolebljivosti, oslikanu u liku Rudolfa Cistlera, upravo zato što su takvi primeri retki, i zato što danas nedostaju više nego ikada. Srećan sam što su svi glumci ostvarili odlične uloge, a posebno zato što su debitanti koji su tumačili likove mladobosanaca upečatljivo doneli iskrenu čistotu zanosa i idealizma, toliko važnog za ovu priču.“

Oficijelni sajt:

  • Branio sam Mladu Bosnu (2014)

    Premijera: 14. oktobar 2014. godine Centar „Sava“ u 20.30 časova,
    15. oktobar 2014. godine, bioskop „Arena“ u Novom Sadu

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar