U trendu

Buđenje Valhale

Žanr: drama
Trajanje: 90 min.
Zemlja porekla: Danska, Velika Britanija, 2009

Glavne uloge:Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen), Morten Stevenson (Maarten Stevenson), Gari Luis (Gary Lewis), Juan Stjuart (Ewan Stewart)

Scenario:Roj Jakobsen (Roy Jacobsen), Nikolas Vinding Refn (Nicolas Winding Refn)
Režija:Nikolas Vinding Refn (Nicolas Winding Refn)

SINOPSIS
Film počinje na pustoj obali, gde se vođe zaraćenih klanova sreću u borbi. Godinama je najstrašniji i najbolji ratnik bio tajnovita figura poznata samo kao Jednooki. Tih i ubistven, Jednooki je uspevao da porazi svakoga s kim se susretao, ali oduvek su svi o njemu mislili više kao o zveri nego ratniku. Odnos je uspostavio jedino s dečakom koji mu svakoga dana donosi hranu i vodu. Stalno zatvoren i u lancima, Jednooki je privukao pažnju nove sile koja pustoši zemlju i uklanja vođe plemena – hrišćana. Odlučan da osvoji teritoriju za svoju veru, vođa hrišćana s Jednookim i dečakom kreće u odiseju do Svete zemlje.
O FILMU
Zavirite u krvavi film o vikinškim ratnicima s Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi. Mikelsen glumi Jednookog, natprirodno snažnog nemog ratnika koji kao zarobljenik vikinškog poglavice služi za razonodu i krvave borbe do smrti. Uz dečakovu pomoć Jednooki beži u nepoznatu zemlju, gde otkriva svoju pravu narav.
Danski reditelj i scenarista Refn, poznat po trilogiji "Pusher", našao je inspiraciju za "Valhalu" kod majstora Akire Kurosave, Serđa Leonea i Andreja Tarkovskog. Pored Mikelsena, u filmu igraju i Geri Luis i Aleksandar Morton. Film je do sada bio prikazan samo na nekoliko evropskih festivala.
O REŽISERU
Nikolas Vinding Refn (reditelj i scenarista)
Rođen je u Kopenhagenu. Studirao je u Njujorku na Američkoj akademiji za dramske umetnosti. Debitovao je filmom "Pusher" 1996. godine. Od tada je režirao sedam filmova.

Premijera: FEST

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.