Čelična borba

Žanr: akciona drama, naučna fantastika
Trajanje: 127 min.

Glavne uloge: Hju Džekmen (Hugh Jackman), Evandželin Lili (Evangeline Lilly), Dakota Gojo (Dakota Goyo), Kevin Duran (Kevin Durand), Houp Dejvis (Hope Davis)
Scenario: Džon Gatins (John Gatins)
Režija: Šon Levi (Shawn Levy)

SINOPSIS
"Čelična borba" je snažna i uzbudljiva akciona priča smeštena u blisku budućnost, gde je boks postao hajtek sport. Glavnu ulogu u njoj igra proslavljeni glumac Hju Džekmen. On tumači lik Čarlija Kentona, propalog boksera, koji je izgubio šansu da osvoji titulu pre nego što su čelični roboti teški jednu tonu i visoki dva i po metra preuzeli ring. Sada, kad je ništa više od običnog promotera, Čarli zarađuje jedva dovoljno para tako što sklapa male robote od ostataka metala da stigne od jednog ilegalnog boks meča do drugog. Kada dotakne dno života, nevoljno će se udružiti sa sinom Maksom (Dakota Gojo), koga nije video godinama, kako bi stvorio i trenirao šampionskog borca. Kako ulozi budu postajali sve veći u borbi bez pravila, Čarli i Maks će, uprkos svim izgledima, dobiti još jednu, poslednju, priliku za povratak.
O FILMU
Reditelj Šon Levi doživljava "Čeličnu borbu" kao priču o iskupljenju tri izgubljene i zaboravljene duše. "Glavni likovi – otac, njegov sin i mašina – napuštena su stvorenja", kaže reditelj. "Sve troje su bačeni u stranu i zaboravljeni. Srž ove priče jeste to kako će ova trojka dobiti priliku da povrati slavu."
Zamislite vreme u bliskoj budućnosti u kome je fanovima boksa dosadilo da gledaju ljude kako se biju. To je vreme kad je žeđ publike za nasiljem i krvoprolićem veća od onog što obični smrtnici mogu da pruže ili podnesu. To je svet u kome je boks evoluirao do tačke da se ljudi više ne takmiče jedni protiv drugih – zamenili su ih roboti.
Ideja o robotima bokserima bila je provokativna za reditelja Šona Levija, koji je svetski poznat po komedijama koje su postigle ogroman uspeh na blagajnama širom sveta – "Noć u muzeju" i "Noć u muzeju 2". Levi kaže da ga je ideja o "Čeličnoj borbi" privukla jer su mu je predstavili Stiven Spilberg i Stejsi Snajder. "Pozvali su me i pričali o nečemu što mi je u prvi mah delovalo kao suluda ideja za film", priseća se Levi svoje prve reakcije na priču. "Naravno da mi je mnogo laskalo, ali sam bio skeptičan. Onda sam pročitao scenario. U njemu sam našao mogućnost da snimim emotivni film o ocu, sinu i sportu. To je presudilo."
Iako je "Čelična borba" akcioni film s vizuelno očaravajućim američkim predelima i spektakularnim borbama, reditelj Levi nije želeo da se oslanja samo na široke kadrove ili fantastične robote mašinerije kako bi istražio odnose u priči. "Po meni, ovaj film nije smeo samo da bude atraktivan, spektakularan i kul", kaže Levi. "To ne bi bilo originalno. Scenario ima jedinstvenu ljudsku priču u srži, tako da je film morao biti interesantan hibrid žestoke akcije i efekata i duboko iskrene i dirljive priče koja govori o spasenju."
Oficijelni sajt

Premijera: 13. oktobar 2011. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.