Da se naježiš: Černobiljska verzija „Simpsonovih“ (video)

Kultna uvodna špica čuvene serije „Simpsonovi“ iz prve sezone, koja je sa emitovanjem počela 1990, rekreirana je od strane ruskog animatora Lenivka Kvadratjića, aka Lazy Squarea. U ovoj mračnoj verziji jedne od najvećih humorističkih serija, Simpsonovima je dat černobiljski prikaz grada sa likovima koji su toliko užasavajući da nam je bilo teško i da gledamo.

Umesto živih boja, ovde preovladavaju sive i tmurne nijanse, a za muziku je odabrana Bregovićeva numera „Ederlezi“. Pored atmosfere, ni malo umirujuća nije ni radnja – Bart je žrtva pljačke, Homer krade lampu iz kancelarije, Mardž je gruba prema prodavačicama, a Lisi na jeziv način prilaze dva policajca sa pendrecima. Završna scena je možda i najmučnija – nakon svađe Homera i Mardž sledi i njihov fizički sukob i scene krvi, piše Noizz.

Iako možda i najmračnija, ova sovjetska verzija najomiljene američke porodice nije jedina bizarna obrada – i drugi umetnici su dali svoj kreativni doprinos. Tako je meksički režiser Giljermo del Toro poznat po filmovima sa čudovištima, i u svoju verziju specijala za Noć veštica Simpsonovih (koje smo u originalnu posebno voleli da gledamo) ubacio motive smrti, ubistva, ali i čuvene likove horora: Frankenštajnovo čudovište, Drakulu i druge.

Animator i ilustrator Bill Plympton je svojim specifičnim stilom prikazao Homerovu pervertiranu strast za kaučem, a Banksyjeva verzija bila je kritika kapitalizma i konzumerizma.

Ukoliko niste ispratili poslednju 30. sezonu serije, verujemo da ćete je posle ovoga gledati drugim očima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.