U trendu

Građanin opasnih namera

Žanr: akcioni triler
Trajanje: 109 min.
Premisa: Sistem mora da plati!

Glavne uloge:Džejmi Foks (Jamie Foxx), Džerard Batler (Gerard Butler), Kolm Mini (Colm Meaney), Brus Makgil (Bruce McGill)

Scenario:Kurt Vimer (Kurt Wimmer)
Režija:Gari Grej (F. Gary Gray)

SINOPSIS
Klajd Šelton (Džerard Batler) je uzoran porodični čovek čija su supruga i ćerka brutalno ubijene prilikom pljačke njihove kuće. Kada uhvate ubice, slučaj preuzima Nik Rajs (Džejmi Foks), samouvereni tužilac iz Filadelfije. Nik ponudi jednom od osumnjičenih blagu kaznu u zamenu za svedočenje protiv njegovog saučesnika u zločinu.
Prošlo je deset godina. Čovek koji se izvukao s ubistvom pronađen je mrtav i Klajd Šelton hladnokrvno priznaje njegovo ubistvo. Posle toga upozorava Nika – ili će popraviti loš pravni sistem koji je zakazao u slučaju ubistva njegove porodice, ili će ključni učesnici suđenja umreti. Šelton ubrzo počinje da sprovodi u delo svoje pretnje, upravljajući iz svoje zatvorske ćelije spektakularnim i groznim ubistvima koja se ne mogu ni predvideti ni sprečiti.
Filadelfijom se širi strah kada Šeltonove mete na visokim položajima budu pogubljene jedna za drugom, a pokušaji vlasti da zaustave njegovu vladavinu terora padaju u vodu. Samo Nik može da zaustavi ubistva, a da bi uspeo u tome, mora da nadmudri ovog briljantnog sociopatu u stresnom takmičenju u izdržljivosti, u kojem čak i najmanja greška donosi smrt. Budući da je čak i njegova sopstvena porodica na udaru Šeltonovog terora, Nik se nalazi u očajničkoj trci s vremenom i oči u oči s opasnim protivnikom, koji je, čini se, uvek jedan korak ispred njega.
O FILMU
Film je okupio glumce Džejmija Foksa ("Rej"), Džerarda Batlera ("300: bitka kod Termopila"), Brusa Makgila ("Opsednuta"), Kolma Minija, Lesli Bib ("Gvozdeni čovek"), Majkla Irbija (serija "Specijalna jedinica"), Redžinu Hol ("Mrak film") i Vajolu Dejvis "(Sumnja"). Film je režirao F. Gari Grej ("Dobar posao u Italiji", "Budi kul") prema scenariju Kurta Vimera ("Kraljevi ulice"). Producenti su Lukas Foster ("Gospodin i gospođa Smit"), Džerard Batler, Alan Sigel, Mark Gil ("Ljubavni džekpot"), Kurt Vimer i Robert Kac ("Ljubavni džekpot"). Džef G. Veksmen ("Pre nego što đavo shvati da si mrtav") je koproducent, a Majkl Gogen ("Ljubavni džekpot") i Nil Saker ("Iluzionista") su izvršni producenti. Džonatan Sela je direktor fotografije, Aleks Hajdu ("W") dizajner produkcije, a kostimograf Džefri Kurland ("Kolateral").
U filmu pratimo Batlerov lik, Klajda Šeltona, naizgled običnu žrtvu zločina, i Nika Rajsa, filadelfijskog tužioca kojeg predstavlja oskarovac Džejmi Foks, u igri nasilja i osvete, gde ništa nije onakvo kakvim se čini na prvi pogled, a zakon je uvek jedan korak ispred. Producent Lukas Foster sarađivao je sa scenaristom Kurtom Vimerom da bi razvili početni scenario. "Osnovna ideja je bila da čovek kojeg je izdao sistem odluči da nauči taj sistem pameti – iz zatvora. Želimo da verujemo, kada je neko uhapšen i uđe u sistem, da je to manje-više kraj. Bez obzira na ishod, da li je neko proglašen krivim ili nevinim, to je kraj priče. U ovom filmu – to je tek početak".
Taj neobičan početak uverio je Batlera da ovo nije tipičan psihološki triler. "Priča me je dirnula na način na koji trileri to obično ne uspevaju. Na više načina je potpuno neočekivan. Od početka znate da se događaju užasne stvari i potpuno ste na strani jednog lika. To je vrlo napeta, strašna priča, ali ipak istovremeno saosećate i razumete oba lika". Film analizira nedoslednosti pretrpanog pravnog sistema. "Ako sam ja obična osoba i dogodi mi se užasna tragedija, mislim da imam pravo na normalnu naknadu. U slučaju Klajda Šeltona pravda nije zadovoljena, i on odlučuje da uzme stvari u svoje ruke," kaže Foster. "Razumem ga. Da se nešto tako užasno dogodi ljudima do kojih je meni stalo, zahtevao bih pravdu za njih, na bilo koji način. On radi ono što misli da je ispravno, ono što smatra časnim".
Vladu predstavlja pomoćni tužilac Rajs, kojeg glumi Džejmi Foks. "Nik Rajs je skoro slika u ogledalu Klajda Šeltona", kaže Foster. "On radi unutar sistema, ali sistem ne radi uvek dobro. To je moralna dilema s kojom je suočen". "Rajsova posvećenost pravnom sistemu ponekad zamagljuje njegovu posvećenost pravdi", kaže Foks, koji je u svojoj začuđujuće raznolikoj karijeri prošao kroz najrazličitije uloge, od početnih komičnih nastupa u seriji "In Living Color" do lika Reja Čarlsa u filmu "Rej", uloge za koju je bio nagrađen Oskarom. "Ponekad mu način na koji sistem funkcioniše ne dozvoljava da se uključi onako kako bi želeo. Nik je dobar čovek. On radi sve u skladu sa zakonom, ali to ne znači nužno da je to najbolja moguća stvar. Sistem nikada neće biti savršen, pa on stalno pokušava da shvati kako da funkcioniše u nesavršenom svetu". "Ovaj film nije crno-beli", kaže Foster. "Naše glavne likove povezala je tragedija. Obojica su u pravu i obojica greše".
Producenti su za reditelja odabrali F. Garija Greja na osnovu njegovih prethodnih radova, koji uključuju filmove "Dobar posao u Italiji", "Pregovarač", "Budi kul". "Znali smo da želimo da sarađujemo s njim", kaže Foster. "Ovaj film zahtevao je vrlo precizan pristup, a on je idealan za to". Otkad je sredinom devedesetih započeo svoju karijeru, Grej je stekao reputaciju promišljenog i originalnog reditelja. "On je vrlo tih, ali mogao sam da vidim čaroliju koju je stvarao. Od početka je sve bilo u njegovom umu. On je majstor u svom poslu".
Kao tipičnoj urbanoj priči, filmu je za pozadinu bio potreban veliki američki grad da bi dočarao svoju kompleksnu priču. Izvorno smešteni u Los Anđeles, događaji su dobili novo značenje nakon što je Los Anđeles zamenjen Filadelfijom. "To je bila vrlo specifična odluka", kaže producent Lukas Foster. "To je centar engleskog običajnog prava u Americi. ‘Očevi osnivači’ proveli su mnogo vremena tamo. U ovom filmu pravda je vrlo važna, pa je i te kako imalo smisla da dođemo na mesto gde je sve počelo". Grad je filmskoj ekipi ponudio nekoliko jedinstvenih mogućnosti, kaže Foster. "On ima neverovatnu arhitekturu. Daje osećaj veličine, ali ne i bezličnosti.
O REŽISERU
F. Gari Grej (reditelj)
Jedan je od uvaženih holivudskih reditelja, poznat po svojim raznovrsnim filmovima. Prvi film koji je režirao bio je "Petak" s Ajsom Kjubom i Krisom Takerom, a posle toga su sledili "Gangsterska četvorka" s Džejdom Pinket-Smit, "Pregovarač" s Kevinom Spejsijem i Semjuelom L. Džeksonom, "Dobar posao u Italiji" s oskarovkom Šarliz Teron i Markom Volbergom, akcioni film "Kartel" i kriminalistička komedija "Budi kul". Pored filmova, Grej režira i muzičke spotove, za šta je dobio brojne nagrade.
O GLUMCIMA
Džejmi Foks (Nik Rajs)
Dobitnik je Oskara u kategoriji najbolji glumac za ulogu Reja Čarlsa u filmu "Rej". Bio je nominovan i za brojne druge važne nagrade, među kojima treba spomenuti nominaciju za ulogu u trileru "Kolateral" Majkla Mana, u kojem je glumio uz Toma Kruza, i za ulogu u televizijskom filmu "Redemption". Foks je prvi afroamerički glumac nominovan za dva Oskara u jednoj godini i drugi čovek u istoriji nominovan za dva Oskara za glumu u istoj godini.
Glumio je i u filmovima "Solista", "Kraljevstvo", "Devojke iz snova", "Samo igra" sa Alom Paćinom, "Ali" s Vilom Smitom, "Poroci Majamija" s Kolinom Farelom, u drami "Gušteri" Sema Mendeza, a kao izvršni producent radio je na filmu "Life support". Karijeru je započeo glumeći u humorističnoj seriji "In Living Color", a ostvario je zapaženu karijeru i u muzičkoj industriji.
Džerard Batler (Klajd Šelton i producent)
Postao je poznat po ulozi kralja Leonide u filmu "300: bitka kod Termopila", a nedavno smo mogli da ga gledamo u komediji "Gola istina" s Ketrin Higl, u filmu "RocknRolla" Gaja Ričija i futurističkom trileru "Gamer", a glas je pozajmio za potrebe animiranog filma "How to train your dragon", koji dolazi u bioskope sledeće godine.
Batler je poznat po raznolikom ulogama, pa je tako nastupio u dečjem filmu "Nim na ostrvu mašte" s Džodi Foster, romantičnoj komediji "P.S. Volim te" sa Hilari Svonk, filmskoj obradi mjuzikla "Fantom u operi", nezavisnom filmu "Dragi Frenki", "Njeno veličanstvo, gospođa Braun" s Džudi Denč, "Fast food", "Još jedan poljubac", "Harisonovo cveće", "Višnjik", "Beovulf i Grendel", "Lara Kroft: kolevka života" i "Carstvo vatre", a sa svojim dugogodišnjim menadžerom Alanom Sigelom osnovao je i produkcijsku kuću "Evil Twins".
Oficijelni sajt

Premijera: Sinemanija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.