U trendu

Hadersfild

Žanr: drama
Trajanje: 95 min.

Glavne uloge:

Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Vojin Ćetković, Damjan Kecojević, Josif Tatić, Suzana Lukić, Jelisaveta – Seka Sablić, Predrag – Miki Manojlović

Scenario: Uglješa Šajtinac, Dejan Nikolaj Kraljačić 
Režija: Ivan Živković

SINOPSIS
Tridesetogodišnji Raša živi s ocem, penzionisanim alkoholičarem, u malom gradu u Srbiji. Jedva sastavljajući kraj s krajem, daje privatne časove književnosti tinejdžerkama i vodi emisiju na lokalnom radiju. Rašina nova učenica Milica je lepa, energična, otvorena i ujedno njegova trenutna devojka. Njegov komšija Ivan, perspektivni džudista u mladosti, prošao je kroz seriju psihotičnih epizoda i lečenja u mentalnim institucijama pre nego što se konačno krstio u pravoslavnoj crkvi.
Dule vodi magacin švajcarskih slatkiša i uvrteo je sebi u glavu da je japi. Monotoniju njihovih života prekida dolazak Igora, koji već 11 godina živi u Hadersfildu, u Engleskoj. Uveče se svi sastaju kod Raše i ono što isprva izgleda kao veselo okupljanje pretvara se u emotivni uragan sećanja, gorčine i potrage za smislom.
O FILMU
Korak napred. Mali korak, ali je unapred! Korak koji ostavlja za sobom preživljenih deset godina svega što se u Srbiji dalo preživeti. Za one koji su uspeli da prežive. Bez tog i takvog koraka stanje se neće promeniti. Ostale su mentalne kočnice, koje nam, bez obzira na to što se realnost oko nas menja, ne dozvoljavaju da uđemo u tu promenjenu realnost. U zaglavljenosti našeg glavnog junaka svi se možemo prepoznati. Krivljenje drugih, ili sredine, ili vremena u kome živimo ljudska je sklonost.
Mnogo će bolan biti taj prvi korak. Mnogo gorčine će ostati u ustima zauvek iz te poslednje decenije dvadesetog veka u Srbiji. Da bi se bilo kud stiglo, prvi se korak mora napraviti. Da li su naši junaci spremni? Imaju li snage da naprave taj mali korak? Mali za čovečanstvo, ali ogroman za njih same.
Do sada je „Hadersfild“ prikazan na više festivala, na kojima je osvojio veliki broj nagrada – nagradu za najbolji scenario na prvom Filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu (Uglješa Šajtinac i Dejan Nikolaj Kraljačić), nagradu publike na Filmskom festivalu u Sopotu (Nebojša Glogovac), drugu nagradu na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, gran pri „Naisa“ (Nebojša Glogovac) i nagradu „Car Konstantin“ (Goran Šušljik) na Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu.
O REŽISERU
Ivan Živković (reditelj)
Diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1998. godine. Radio je kao pomoćnik režije na više igranih filmova u Srbiji. Nastavio je studije na prestižnom Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu, gde je magistrirao filmsku režiju filmom „Remote Control“ 2001. godine. Film je učestvovao na više od 30 festivala širom sveta, dobio brojne nagrade i bio nominovan za Studentskog Oskara 2002. Živković režira TV serije i reklame. „Hadersfild“ je njegov prvi dugometražni igrani film.
O GLUMCIMA
Goran Šušljik (Raša)
Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Igrao je u mnogobrojnim pozorišnim predstavama: Princ Rastko – monah Sava, Romeo i Julija, Beogradska trilogija, Porodične priče, Buba, Bure baruta, Skladište Danila Kiša, Šine, Mletački trgovac, Pseći valcer, Italijanska noć, Hadersfild, Hamlet, kao i u preko deset filmova, a neki od njih su: Krojačeva tajna (2006), Balkanska braća (2005), Diši duboko (2004), Žurka (2004), Jagoda u supermarketu (2003), Svjetsko čudovište (2001) i sl. Dobitnik je desetine nagrada i priznanja. Dosad je potpisao i tri pozorišne režije.
Nebojša Glogovac (Ivan)
Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Igrao je glavne uloge u preko 40 pozorišnih komada: U potpalublju, Bure baruta, Šine, Tamna je noć, Zlatno runo, Italijanska noć, Hadersfild, kao i u preko 20 filmova, među kojima su: Optimisti (2006), Klopka (2006), Sutra ujutro (2006), Kad porastem, biću Kengur (2004), T.T sindrom (2002), Normalni ljudi (2001), Munje! (2001), Nebeska udica (1999), Do koske (1996), Ubistvo s predumišljajem (1995). Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.
Oficijelni sajt

Premijera: 5. decembar 2007. godine u Centru „Sava“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.