U trendu

Igra u tami

Žanr: ljubavna drama
Trajanje: 95 min

Glavne uloge: Viktor Savić, Tamara Dragičević, Vuk Kostić, Borka Tomović, Vladica Milosavljević, Nenad Nenadović, Igor Damnjanović, Miodrag Radonjić, Srđan Maletić
Scenario: Đorđe Milosavljević, Ivo Andrić (“Aska i vuk”)
Režija: Jug Radivojević

SINOPSIS

„Igra u tami“ je ljubavna priča motivisana pripovetkom “Aska i vuk” Nobelovca Ive Andrića. Vuk (Viktor Savić), ogrezao u prljave poslove – trgovinu ženama, okrutan i nemilosrdan, uvlači Asku (Tamara Dragičević) u svoje kandže, zahvaljujući dobro razrađenoj mreži seks trafikinga. Svojim plesom i lepotom Aska uspeva da u Vuku probudi ljubav, čovečnost, ali i san o estradi i boljem životu. Vuk prvi put spoznaje ljubav, koja ga iz korena menja.

O FILMU

Film „Igra u tami“ je društveno angažovan film, koji će otvoriti oči široj javnosti za probleme kakvi su trgovina ljudima i prisilna prostitucija. Filmska priča zasnovana je na obimnom materijalu koji se bavio istraživanjem ovih socijalnih problema. Snažna a jednostavna sredstva, jasna i direktna poruka, iskusna i motivisana autorska ekipa, zalog su ovog umetnički relevantnog filma, atraktivnog i festivalskoj i bioskopskoj publici.

Film „Igra u tami“ zasnovan je na istoimenoj predstavi autorske ekipe, koja stoji iza ovog filmskog projekta. Ovaj film je zamišljen u dokumentarističkom „hiper-realističkom“ stilu, kojim treba da se na najubedljiviji mogući način prikaže jedna autentična priča iz naše stvarnosti. Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije.

Opšte je poznato da je u Srbiji jako teško snimiti film. Producent Vuk Kostić o radu na ovom projektu je rekao: “Gledaoci u Srbiji nisu ni svesni koliko je teško biti producent, na kakve prepreke i barikade na tom putu nailazite. Na konkursu Ministarstva kulture nismo prošli, pa smo napravili film bez njihove podrške. Potom smo snimnjen i montiran film prikazali Filmskom centru Srbije, koji nam je veoma pomogao u postprodukciji filma.” Vuk Kostić poredi posao producenta i glumca na sledeći način: ”Biti glumac, to je gospodski posao. Naučiš tekst, znaš kome se obraćaš i to treba da izneseš na najbolji mogući način. Posao producenta je, sa druge strane, užasno naporan i oduzima mnogo više vremena. Ja sam se toliko umorio od toga, ali mi je na pameti uvek bio krajnji cilj, a to je naša premijera i zbog toga sam sve te poteškoće ostavio iza sebe. Saradnja na predstavi sa Jugom tekla je lako i potpuno prirodno, nikada nije bilo mimoilaženja, pa je potom rad na filmu bio još lakši i bez ikakvih problema.”

“Umetnost i volja za otporom pobeđuju svako zlo, pa i samu smrt“ – Ivo Andrić

REDITELJ O FILMU

Reditelj Jug Radivojević o filmu kaže: “Predstava Igra u tami imala je svoj značajan pozorišni život u četiri sezone na večernjoj sceni pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu. Na ideju o snimanju filma došlo se nakon utiska da imamo predstavu koja je zapravo film – uživo. Tako smo u leto 2013. na sceni pozorišta „Boško Buha“ prilagodili dekor Aleksandra Denića u filmski studio, deo eksterijera napravili na Avali i u Crnoj Gori na obali. S obzirom na to da je koncipirana na gotovo istinitoj priči, a umivena Andrićevom fantastikom, u samoj suštini, filmska priča je u potpunosti bila naslonjena na pozorišni rukopis i odstupanja su bila minimalna. Klaustrofobija glavnih aktera sačuvana je načinom kadriranja, kamerom iz ruke i čestim krupnim planom koji je akcentovao svaku misao i unutarnju radnju likova. Tako smo na temelju izuzetno studioznog rada u teatru nastavili da gradimo filmsku priču koja je uspela da sačuva ono najbolje iz pozorišnog rukopisa, dok je novi filmski jezik unapređivao sve ono što vam pozorište kao večiti total ne dozvoljava. Naš put stvaranja predstave bio je ušuškan i uhodan, dok je rad na filmu bio vrlo neizvestan i trnovit. Baš kao i život mlade Aske pre i za vreme dramske i filmske priče. Neka naš film utiče na edukaciju mladih, neka ih i zabavi, neka probudi emocije publici i neka nas podseti na jedinstvenog Iva Andrića i njegovu čarobnu priču o životu i smrti. Naša misao i jeste bila da u fokus priče stavimo snagu ljubavi i umetnosti koji uvek pobeđuju mržnju i smrt.”

O LIKOVIMA

Aska (Tamara Dragičević)
Aska je devojčurak, naivna, lakoverna, ali i veoma hrabra, pravi borac. Kao i Andrićeva Aska, ona igra za život. Aska je moja prva uloga u pozorištu, kao i prva glavna filmska uloga, zato su mi ove kolege posebno drage. Odmah sam našla zajednički jezik sa Vukom, Viktorom i Borkom. Vladicu Milosavljević veoma cenim kao glumicu i bila mi je čast da igram prvi put sa njom, a tu je i moj klasić i najbolji drug Miodrag Radonjić, kao i sjajni Igor Damnjanović i Nenad Nenadović.”

Vuk (Viktor Savić)
“Vuk je momak koji je naučen od rođenja da živi u takvom okruženju, i za bolje i ne zna. On je izgubljen, on je neosvešćen u smislu širokih pogleda. On je nezadovoljan a opet u njemu negde postoji ambicija za ljubavlju. Tu ljubav on čak ne ume ni da oblikuje, nego je ispoljava kao ambiciju za neki drugi posao. Međutim, Aska svojom čistotom i jednostavnošću u njemu prvi put pokreće pravu i čistu ljubav, a on ne zna kako da se nosi s tim.”

Obrad (Vuk Kostić)
“Ovo je najljigaviji i najluđi čovek koga sam ikada igrao. On je kokainski ovisnik, narkoman koji ne mari ni za svoj, a kamoli za tuđi život i ne preza ni od čega. Bez obzira na to kakav je on čovek, nije mi bilo teško da uđem u njegov lik”, kaže glumac Vuk Kostić o liku Obrada.

Rada (Borka Tomović)
“Rada je neko ko zarad opstanka u toj kući prepunoj monstruma odlučuje da igra dvostruku igru, u kojoj, nažalost, i ona sama gubi konce sa realnošću. Njen odnos sa Obradom je patološki, to je odnos mučitelja i žrtve koji ne mogu jedno bez drugog.

Premijera: 10. novembra 2015. godine u Centru „Sava“ i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping center

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar