Ime Dobrica, prezime: nepoznato (video)

Žanr: bajka za odrasle
Trajanje: 100 min

Glavne uloge: Slavko Štimac, Hana Selimović, Mirjana Joković, Helena Jakovljević, Bogdan Diklić, Bojan Dimitrijević, Marko Baćović, Gordana Đurđević, Rada Đuričin, Branislav Lečić, Milan Caci Mihajlović, Vladislava Milosavljević, Miodrag Radovanović, Renata Ulmanski, Sergej Trifunović, Nebojša Dugalić (kao narator)
Scenario: Srđa Penezić, Slavko Štimac
Režija: Srđa Penezić

SINOPSIS

Ovo je priča, u stvari bajka za odrasle, o tome kako bi život mogao da bude lep kada čovek ne bi bio čoveku vuk. Dobricu život nikada nije mazio. Još kao beba napušten je od roditelja i bačen na đubrište. Prvih dvadeset i osam godina svog života provodi uglavnom ili u sirotištu ili u zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih nekoliko godina svog života proveo sa ljudima koji su ga zaista neizmerno i bespogovorno voleli ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro. Ili, tačnije, on to ne bira, nego je jednostavno takav, i kao takav ide kroz život prepun ljubavi.

A svet je gladan ljubavi. Ljudi se često smeju Dobrici i njegovoj naivnosti, ali na kraju ne mogu da joj odole. Skoro svako ko sa njim dođe u kontakt oseća da je u pitanju čovek kakvog nikad nije sreo i kakvog zaista vredi sresti. Zaljubljuje se u osobu sa dna životne lestvice, čije prostituisanje shvata kao izraz iskrene simpatije, narkomanku, koja čak i dete zloupotrebljava da izvuče pare od njega. To dete, u još uvek neiskvarenom osećanju pravde, pokušava da otvori oči našem junaku i umesto ljutnje, Dobrica se raduje da je sve u redu. Nepoverenje prerasta u poverenje, podozrivost u veru, beznađe u nadu. Kako vreme protiče, snaga ljubavi i njegova sposobnost da čini ljude boljima transformišu svet oko njega i prave ga ne onakvim kakav jeste nego kakav bi trebalo da bude.

Za sve ima mesta u Dobričinoj kući i ona postaje dom za porodicu, prijatelje koje je pridobio svojom dobrotom preobražavajući svakog pojedinačno. Narkomanka postaje supruga koja mu rađa još dece, ćerka nalazi topli dom, mir i sigurnost, beskrupulozna novinarka postaje opet majka svom odbačenom detetu, narkoman koji je bolestan od side, provodi poslednje mesece okružen brigom i ljubavlju onih koje je zloupotrebljavao, čak i mačke i psi lutalice.

O FILMU

„Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“ žanrovski je okarakterisan kao bajka za odrasle. Film govori o detetu koga su još kao bebu napustili roditelji i prati ga kako odrasta i kako se nosi sa lažima i manipulacijama svakodnevnog života sa čistim srcem i naivnošću koja prerasta u mudrost.

Estetika i način pripovedanja odražavaju istu iskrenost i otvorenost koju glavni karakter nosi u sebi kroz ceo film. Odluka autora Srđe Penezića da napravi film koji se ni na jedan način ne uklapa u našu svakodnevnicu, niti u ono što se danas očekuje od filmova sa ovih prostora, bilo na zapadu bilo u regionu, dovela je do jednog sasvim neočekivanog pristupa filmu, koji uvodi gledaoca u davno zaboravljen, ali sve relevantniji svet – svet koji je za mnoge od nas prestao da postoji iako sadrži sve što je u nama najbolje.

Lik Dobrice tumači Slavko Štimac. Slavko je počeo svoju karijeru u jedanaestoj godini i njegov bogati filmski opus pružio je priliku Srđi Peneziću da koristi isečke iz filmova Vuk samotnjak, Salaš u malom ritu, Vlak u snijegu, Specijalno vaspitanje, Varljivo leto i uklopi ih u novi materijal, čime je ilustrovan rani život glavnog junaka.

„Rezultat ovog zahvata je da gledaoci posmatraju kako Dobrica bukvalno odrasta pred njihovim očima. To daje filmu izuzetnu snagu i autentičnost, dok nas u isto vreme podseća na zlatne momente jugoslovenskog filma. Dok je Slavko odrastao pred filmskim kamerama, veliki deo publike odrastao je zajedno sa njim“, kaže Srđa Penezić.

Pored Štimca, u glumačkoj podeli su i Hana Selimović, Mirjana Joković, Bogdan Diklić, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, Vladica Milosavljević, Sergej Trifunović, Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Rada Đuričin, Branislav Lečić, Milan Caci Mihailović, Gordana Đurđević Dimić, Nebojša Dugalić kao narator i devojčica Helena Jakovljević.

„Dobrica“ je sniman tokom 2014. godine u produkciji Logos filma uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Svetska premijera je bila na Festivalu svetskog filma u Montrealu krajem avgusta 2016, a prvo prikazivanje u Srbiji na Internacionalnom festivalu filmske režije u Leskovcu, gde je Slavku Štimcu uručena nagrada za promociju našeg filma u svetu.

Oficijelni sajt: Ime: Dobrica, prezime: nepoznato (2016)
Premijera: 2. novembar 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.