U trendu

Klan (video)

Žanr: biografski, krimi, drama
Trajanje: 110 min
Zemlja porekla: Argentina, 2015

Glavne uloge: Antonia Bengoechea, Gaston Cocchiarale, Guillermo Francella, Stefania Koessl
Scenario: Julian Loyola, Esteban Student, Pablo Trapero
Režija: Pablo Trapero (Pablo Trapero)

SINOPSIS

Argentina ranih osamdesetih. U tipičnom porodičnom domu tradicionalnog kvarta San Isidro, zlokobni klan zarađuje kidnapovanjima i ubistvima. Arhimedes, otac, predvodi i planira operacije. Alehandro, njegov najstariji sin, zvezda je prestižnog lokalnog ragbi tima i čuvenih Puma, argentinskog mitskog nacionalnog tima. Sin se pokorava ocu i izdvaja moguće kandidate za kidnapovanje. Popularnost ga skriva od svake sumnje. Manje ili više, članovi porodice su saučesnici u tom užasnom poduhvatu jer žive od privilegija obezbeđenih od visokih otkupa koje plaćaju porodice žrtava.

O FILMU

Snažna poput čeljusti lava, čijom srebrnom statuom je njen tvorac Pablo Trapero nagrađen za najbolju režiju na prošlogodišnjem 72. Venecijanskom festivalu, istinita biografska drama „Klan“ stiže pravo sa ovogodišnjeg 44. Festa u domaće bioskope širom Srbije.

Hvaljen i od publike i od kritike, najuspešniji prošlogodišnji argentinski film vraća nas u burno tamošnje društvo početkom osamdesetih godina. U vreme vojne diktature, tokom koje je nestalo 30.000 ljudi, hara ozloglašeni klan Pućio. Iza fasade tipične porodice s petoro dece iz tradicionalnog kvarta San Isidrio, krije se krvava mašinerija koja se bavi kidnapovanjima i ubistvima.

Nakon što je ostao bez posla u državnoj obaveštajnoj službi, glava porodice Pućio, Arkimedes, krenuo je sa sinovima „u lov“ na bogate sugrađane, koje su po prijemu otkupnine – ubijali! Ocu se najviše pokoravao najstariji naslednik Alehandro, zvezda ragbi kluba, koji je na osnovu popularnosti pridobijao poverenje žrtava. Svi članovi ozloglašene familije bili su saučesnici u mračnim zlodelima, ali pojedini, pod zaštitom tajne službe, nikad nisu bili uhapšeni. Arkimedes do kraja života nije priznao krivicu.

O REŽISERU

Pablo Trapero (reditelj)
To što se „Klan“ sa 500.000 gledalaca tokom prvog vikenda prikazivanja u rodnoj zemlji upisao u istoriju kao najgledaniji argentinski film svih vremena, osvojio Srebrnog lava u Veneciji i postao argentinski kandidat za Oskara, bio bi vrhunac nečije režiserske karijere. Ali, ne i za producenta, montažera i reditelja Trapera (44), čije vreme, ako je suditi prema mišljenju znalaca sedme umetnosti, tek dolazi.

Poznat po filmskim portretima „običnih ljudi“, Pablo često nudi kritiku modernog društva poput „Mundo grua“ (Svetska dizalica), koji prikazuje život imigranta građevinara, te „Unapređenje“ čija je radnja fokusirana na korupciju i živote policajaca u Buenos Airesu.

„Lešinar“ iz 2010. odabran je kao argentinski predstavnik za Oskara, a zaradio je i nominaciju na Kanskom festivalu. U dugometražnom filmu „Sedam dana u Havani“ (2012), sastavljenom od sedam poglavlja nastalih pod režiserskom palicom svetski priznatih filmskih autora, u Traperovom segmentu „Džem Sešn“ glavnu ulogu tumači naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Oficijelni sajt: El Clan, 2015
Premijera: FEST 2016

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.