U trendu

Kula od karata

Žanr: misterija, kriminalistički, triler
Trajanje: 148 min.
Zemlja porekla: Švedska, 2010
Originalni naziv: Luftslottet som sprangdes
Engleski naziv: The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest

Glavne uloge:Nomi Rapas (Noomi Rapace), Mikael Nikvist (Michael Nyqvist), Lena Endre (Lena Endre), Anika Halin, Jakob Erikson (Jacob Ericksson)
Scenario:Jonas Frikberg (Jonas Frykberg), Stig Lašon (Stieg Larsson)
Režija:Danijel Alfredson

SINOPSIS
U geteboršku bolnicu hitno su primljena dva pacijenta: stariji muškarac s ozbiljnom povredom glave i devojka u kritičnom stanju. Kada se probudi iz anestezije, Lizbet Salander otkriva da se njen najveći neprijatelj nalazi u krevetu pored nje, udaljen svega desetak metara. Otkriva se priča o Lizbetinom detinjstvu, prepunom nasilja, a Mikael Blumkvist počinje da shvata da su sve afere kojima se bavio povezane. Takođe, otkriva zašto se švedske vlasti ponašaju tako brutalno prema Lizbet. Boreći se protiv mnogo neprijatelja, Mikael Blumkvist pomoći će Lizbet Salander da prvi put u životu dođe do pravde.
O FILMU
Treći deo švedske filmske trilogije "Milenijum", čija je prva dva dela publika imala priliku da vidi tokom prethodne dve nedelje, jeste film "Kula od karata". Filmska trilogija "Milenijum", koju čine dela "Muškarci koji mrze žene", "Devojčica koja se igrala vatrom" i "Kula od karata", zasnovana je na trilogiji romana švedskog autora Stiga Lašona. Širom sveta prodato je oko 26 miliona primeraka ovih knjiga, čime je trilogija Milenijum postala jedna od najprodavanijih krimi-priča u istoriji.
Holivudski filmski studio "Sony" otkupio je prava na snimanje filma po prvom delu trilogije. Kao reditelj američke verzije najavljen je Dejvid Finčer ("Sedam", "Zodijak", "Borilački klub"), a kao kandidatkinje za ulogu Lizbet Salander pominju se Keri Maligan ("Obrazovanje"), Kristen Sjuart ("Sumrak", "Novi mesec"), a mnogi kažu da je jedini pravi izbor i za američku verziju švedska glumica Nomi Rapas, koja igra Lizbet Salander u švedskoj verziji trilogije.
Korisni linkovi

Premijera: 3. jun 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.