Leming

Žanr: drama
Trajanje: 129 min.
Zemlja porekla: Francuska

Glavne uloge:

Loran Lukas (Laurent Lucas), Šarlot Gejnsburg (Charlotte Gainsborug), Šarlot Rempling (Charlotte Ramppling), Andre Disolije (Andre Dussollier)

Scenario: Dominik Mol (Dominik Moll), Žil Maršon (Gilles Marchand)
Režija: Dominik Mol (Dominik Moll)

SINOPSIS

Benedikt (Šarlot Gejnsburg) i Alan Geti (Loran Lukas) su moderan mladi par koji živi u predgrađu Tuluza. Upravo su se doselili. Benedikt je još uvek nezaposlena, a Alan radi kao inženjer u dobrostojećoj kompaniji za kompjuterski softver. Dizajnira prototip revolucionarne „leteće web kamere“. Jednog dana Alan i Benedikt pozivaju na večeru Alanovog šefa, Ričarda Poloka (Andre Disolije), i njegovu ženu Alis (Šarlot Rempling), što se pokazuje kao velika greška. Nepremostive razlike počinju da isplivavaju na površinu.

S jedne strane – idealan par, nasuprot paru kojeg izjeda mržnja i zavist, a već napetu atmosferu pogoršava otkriće misterioznog uginulog glodara u odvodu. Međutim, Alis se od početka čudno ponaša, da bi najzad nasilno prekinula večeru i primorala Ričarda da napuste kuću u žurbi. Sledećeg dana Alis, pretvarajući se da traži svog muža, dolazi kod Alana u kancelariju. Nakon što mu je ispričala kako želi da njen muž umre zbog toga što je već pokušao da je ubije, ona otvoreno zavodi Alana. On se ne trudi preterano da se odbrani, ali to na kraju ipak uradi.

Nekoliko dana kasnije, Alis sama odlazi kod Getijevih u kuću da zatraži oproštaj od Benedikt zbog one večeri i ispriča joj šta se umalo nije dogodilo s Alanom. Prelazeći preko toga, Benedikt nudi Alis kafom, da bi joj kasnije, iako začuđena zahtevom, dozvolila da se odmori u sobi za goste. Uveče kada se Alan vratio s posla, Alis je još bila u krevetu. Međutim, kada se probudila i shvatila gde se nalazi, izvršila je samoubistvo. Od tog trenutka ništa više neće biti isto za Alana i Benedikt.

O FILMU

Ova interesantna i napeta priča o samokontroli, disciplini i negiranju očiglednog otvorila je ovogodišnji Kanski festival i samo posle nekoliko dana pobrala dobre kritike.

REDITELJ O FILMU

„Mislim da smo svi u sebi sakrili nagone koje nismo u stanju da kontrolišemo. Svi želimo da verujemo u „srećan par“, ali mislim da se to jako retko dešava. Veoma je teško uspeti na duge staze. Moraš da budeš jako pažljiv i nikad ne smeš da zaboraviš zakopane žudnje onog leminga u sebi.“

O REŽISERU

Dominik Mol (reditelj)
Dominik Mol je rođen 1962. godine u Brulu, u Nemačkoj, a odrastao je u Baden-Badenu. Filmsku umetnost studirao je u Parizu i Njujorku i već u toku studija snimio šest kratkih filmova. Prvi film – „Intimite“, hvalila je kritika, a film „Harry, He“s Here to Help“ veoma je volela publika. Prema tvrđenju časopisa „Varajeti“, on spada u jednog od deset reditelja na koje treba obratiti pažnju u budućnosti.

Oficijelni sajt:

  • Lemming (2005)

    Premijera: FEST 2006
    U bioskopima: mart 2006. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.