U trendu

Majkl Klejton

Žanr: drama
Trajanje: 119 min.
Premisa: Istina se može prilagoditi

Glavne uloge:

Džordž Kluni (George Clooney), Tom Vilkinson (Tom Wilkinson), Tilda Svinton (Tilda Swinton), Sidni Polak (Sydney Pollack), Pamela Grej (Pamela Gray)

Scenario: Toni Gilroj (Tony Gilroy)
Režija: Toni Gilroj (Tony Gilroy)

SINOPSIS
Majkl Klejton (Džordž Kluni) radi u jednoj od najvećih advokatskih firmi u Njujorku. Na zahtev koosnivača firme, Martija Baka (Sidni Polak), Klejton, bivši tužilac koji potiče iz porodice policajaca, dobija najprljavije slučajeve. On sređuje ono što su njihovi klijenti zabrljali, uključujući saobraćajne nesreće i kidnapovanje žena, a tu su i korumpirani političari. Izmoren i nezadovoljan svojim poslom, Klejton je neraskidivo povezan s tom firmom.
U jednoj agrohemijskoj kompaniji karijera savetnika Karen Krauder (Tilda Svinton) zavisi od nagodbe u slučaju koji firma „Kener, Bak i Ledin“ vodi ka, po svemu sudeći, uspešnom okončanju. Kada vodeći advokat firme, briljantni Artur Edens (Tom Vilkinson), dobije nervni slom i pokuša da sabotira čitav slučaj, Marti Bak daje Majklu Klejtonu zadatak da se pobrine za tu katastrofu bez presedana. Tada se Klejton suočava s realnošću onoga u šta se pretvorio.
O FILMU
Reditelj i scenarista filma „Majkl Klejton“ je Toni Gilroj, scenarista filmova „Bornov identitet“ i „Bornova nadmoć“. U filmu igraju: oskarovac Džordž Kluni („Sirijana“), Tom Vilkinson („U spavaćoj sobi“), Tilda Svinton („Letopisi Narnije: lav, veštica i ormar“) i Sidni Polak („Prevodilac“).
„Majkl je dobar u rešavanju tuđih problema, ali je vrlo nezadovoljan svojim poslom“, kaže Kluni, koji je i izvršni producent ovog filma. „Majkl Klejton je 45-godišnji advokat koji shvata da nije uradio sve što je mogao sa svojim životom; misli da je sve trebalo da bude drugačije – bolje“, kaže scenarista i reditelj Toni Gilroj. „Povukao je nekoliko loših poteza, pristao na neke kompromise na koje nije trebalo. Došao je do prekretnice u svom životu i nekoliko njegovih sledećih odluka odrediće sve. Kako donosimo takve odluke – kako nas strah, lenjost i pasivnost teraju da idemo tim smerom – to je suština priče“, kaže Gilroj.
Ideju za scenario filma „Majkl Klejton“ Gilroj je dobio prilikom posete njujorškim advokatskim firmama kada je radio na scenariju za film „Đavolov advokat“. „Obilazio sam ogromne kancelarije i bio iznenađen činjenicom koliko toga se zapravo dešava iza scene“, priseća se on. Tokom pisanja scenarija Gilroj je proveo dosta vremena s ljudima zaposlenim u takvim firmama, advokatima, njihovim asistentima i partnerima.
Gilroj kaže: „Čuo sam priču o firmi koja je učestvovala u velikoj parnici koja je trajala skoro deset godina. Slučaj je najzad okončan, firma je dobila parnicu i, sudeći po presudi, preko milijardu dolara. Dva dana pre konačnog potpisivanja, u četiri sata ujutru, jedan saradnik je pronašao dokument koji je bio vrlo nepovoljan za firmu i koji bi preokrenuo ceo slučaj, kao i presudu. Taj dokument nikada nije video svetlost dana, a pomenuti saradnik je neverovatnom brzinom unapređen u partnera.“
„Majkl Klejton je komplikovan lik. On nije tipičan junak koji uvek radi ispravnu stvar“, kaže Gilroj. „Sve što ga je ranije dobro služilo – njegov šarm, lakoća, autoritet – koristi mu sve manje kako priča napreduje. Harizma vam ne može pomoći da pronađete put kući ukoliko ste se izgubili.“
„Jedna od stvari koja me je privukla kada je u pitanju ovaj scenario jeste činjenica da ga je Toni čuvao za sebe“, kaže Džordž Kluni. „Očigledno je bio zainteresovan i da režira ovaj film, i njegova odlučnost je bila inspirativna“. „Moj prvi susret s Džordžom trajao je 11 sati“, priseća se reditelj. Shvatili su da obojica imaju afiniteta prema filmovima snimljenim 70-ih, tako da su tom prilikom diskutovali o različitim uticajima i inspiracijama, o rediteljima kao što su Alan Pakula, Sidni Polak i Sidni Lamet.
Gilroj je inspiraciju za lik Majkla Klejtona našao u sopstvenom životnom iskustvu. „Odrastao sam u Vošingtovilu“, kaže on, „u gradiću u predgrađu Njujorka, u kojem žive uglavnom porodice policajaca i vatrogasaca. Majkl Klejton potiče iz radničke porodice.“
Za ulogu Artura Edensa, starijeg partnera ove firme i glavnog branioca u konkretnom slučaju, Kluni je predložio Toma Vilkinsona. „Tom je bio prva osoba koja mi je pala na pamet“, kaže Kluni. „Bio je izvanredan u svojim prethodnim ulogama i savršen za ovaj lik“. „Tom je toliko obogatio sam lik“, dodaje Polak. „Nije lako ispričati priču o moralu, a da ne zvučite didaktično. Tomova gluma vam verno dočarava snagu i uzbuđenje onoga što Artur proživljava.“
O REŽISERU
Toni Gilroj (scenarista i reditelj)
Filmom „Majkl Klejton“ debituje kao reditelj igranog filma. Gilroj je takođe napisao tri scenarija za reditelja Tejlora Hekforda: „Istina ima svedoka“ po romanu Stivena Kinga, „Đavolov advokat“ i „Dokaz života“, kod kojeg je bio i izvršni producent.
O GLUMCIMA
Džordž Kluni (Majkl Klejton i izvršni producent)
Priznati glumac, scenarista, reditelj i producent. Godine 2006. imao je tri nominacije za Oskara: za režiju i originalni scenario filma „Laku noć, i srećno“ i za sporednu ulogu u filmu „Sirijana“. Dobio je Oskara za „Sirijanu“, u kojoj je bio i izvršni producent.
Tom Vilkinson (Artur Edens)
Nagrađivani pozorišni i filmski glumac. Bio je nominovan za Oskara za svoju nezaboravnu ulogu u filmu Toda Filda „U spavaćoj sobi“ uz Sisi Spejsek.
Oficijelni sajt

Premijera: Sinemanija 2007. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar