U trendu

Ni Entoni Hopkins ni Džodi Foster nisu bili prvi izbor za film „Kad jaganjci utihnu“

Kad je krajem 80-ih reditelj Džonatan Demi razmišljao o glumcima za novi film “Kad jaganjci utihnu”, uopšte nije imao na umu Džodi Foster ni Entonija Hopkinsa. Njegov prvi izbor za ulogu FBI-jeve agentkinje Klaris Sterling bila je Mišel Fajfer, s kojom je nedavno bio završio film “Udata za mafiju”, ali je ona odbila ulogu jer joj se film činio previše mračnim. Naredni izbor bila je Meg Rajan, ali je i ona odbila Demija, pa mu je preostala Fosterova, koja je silno želela tu ulogu.

Slično je bilo i s glavnom muškom ulogom – upečatljivim Hanibalom Lektorom. Prvi rediteljev izbor bio je Šon Koneri, koji ga je odbio. Osim njega, kandidati za ovu ulogu bili su i Robert De Niro, Al Paćino, Dastin Hofman… Ali Demi se obratio agentu Entonija Hopkinsa. Kad je čuo naslov filma, Hopkinsova prva reakcija je bila: “Što je to? Neki dečji film?”. Ali već nakon pročitanih deset stranica scenarija promenio je mišljenje.

– Ovo je nešto najbolje što sam ikad pročitao – rekao je Hopkins i odmah dogovorio večeru s rediteljem.

Dve godine kasnije, 14. februara 1991., premijerno je prikazan horor-triler “Kad jaganjci utihnu”, koji je ušao u istoriju kinematografije kao jedan od najboljih filmova. Potvrdila je to i zarada u bioskopima, ali i pet Oskara koje je osvojio. Budžet filma bio je 19 miliona dolara, a zaradio je 270 miliona. Ujedno, postao je tek treći film (uz “Dogodilo se jedne noći” iz 1934. i “Let iznad kukavičjeg gnezda” iz 1975.) u istoriji Oskara koji je osvojio pet glavnih nagrada – za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenario, najboljega glavnoga glumca i najbolju glavnu glumicu te tako postao filmski klasik uprkos žanrovskim ograničenjima.

Govoreći o ulozi, Hopkins je jednom otkrio zašto ga je Lektor očarao.

– Pročitao sam scenario i znao sam da je to uloga koja kao da je napisana za mene. Hanibal je ima sličnosti sa mnom. On je samotnjak, živi u izolaciji i tu smo mnogo slični. Volim da budem sam. Nemam baš mnogo prijatelja i nisam jako društvena osoba – ispričao je svojevremeno slavni glumac.

Na pitanje kako mu je uspelo da u celom filmu ne trepne očima, rekao je: “To je trik koji sam pokupio od drugih glumaca. Znao sam da će to zaintrigirati publiku”.

Džodi Foster se u nedavnom razgovoru prisetila snimanja filma.

– Zanimljivo, ali Entoni i ja se nismo sreli na setu sve do pred kraj snimanja. Svoje scene snimali smo odvojeno jer većinu dijaloga govorimo u kameru. Hopkins je istovremeno radio na još jednom filmu i na setu je bio tek desetak dana. Zadnji dan snimanja sedela sam na setu i jela sendvič s tunom kad se odnekud pojavio. Rekla sam mu: ‘Moram priznati da sam te se bojala’, a on se nasmejao i rekao: ‘Boga mi, i ja tebe’. I onda smo se zagrlili. Znali smo da radimo dobar film, ali tad nismo ni sanjali da će biti toliko uspešan – rekla je glumica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)