U trendu

Nije sve crno-belo: FEST 2014 (petak, 28. februar)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta. Četrdeset drugo izdanje beogradske smotre filmova pod geslom iz naslova – „Nije sve crno-belo“, počinje svečanim otvaranjem u Centru „Sava“. Umesto kanskog pobednika, čast da otvori FEST ove godine imaće dugoočekivani film domaće produkcije – „Top je bio vreo“. Na otvaranju će se predstaviti i ekipa filma (Anita Mančić, Tihomir Stanić, Bojana Maljević i drugi) s rediteljem Bobanom Skerlićem na čelu. Film ovenčan Zlatnom palmom – „Plavo je najtoplija boja“ Abdelatifa Kešiša, beogradska publika moći će premijerno da pogleda na zatvaranju ovogodišnjeg FEST-a.

U sledećih deset dana u pet bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 75 filmova u devet programskih celina, a gledaoci će moći da prate glavni program i u Novom Sadu, gde će biti prikazan deo filmova. Crvenim tepihom Centra „Sava“ ove godine prodefilovaće brojni gosti koje će predvoditi Rejf Fajns, Patris Lekont, Kristof Gans, Stiv Kugan i Stiven Frirs.

Da je FEST omiljena manifestacija naših sugrađana govori činjenica da je do otvaranja festivala prodato preko 70.000 karata. Miljenik publike je „The Grand Budapest Hotel“ Vesa Andersona koji je poneo laskavu titulu prvog rasprodatog filma na FEST-u, čemu se približava i „Nimfomanka“ Larsa fon Trira; reč je o filmu koji će publika moći da pogleda u necenzurisanoj veziji samo na FEST-u.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku s programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Fest predstavlja – Centar „Sava“
Naziv filma: „Top je bio vreo“ („So Hot Was the Cannon“)
Zemlja porekla: Srbija, Republika Srpska – BiH, 2014
Termin prikazivanja: petak, 28. februar, 19 časova
Žanr: antiratna melodrama
Trajanje: 100 min.

Glavne uloge: Stanislav Ručanov, Anita Mančić, Muhamed Dupovac, Mugdim Avgadić, Slavko Štimac, Nikola Đuričko, Milica Mihajlović, Gordana Gadžić, Ivica Vidović, Mira Banjac, Bojana Maljević, Feđa Štukan, Aleksandar Stojković, Faketa Salihbegović Avdagić, Miro Barnjak
Scenario: Slobodan Skerlić, Vladimir Kecmanović – roman
Režija: Slobodan Skerlić

 

SINOPSIS

Tema filma je odrastanje, sazrevanje dečaka u opkoljenom i bombardovanom Sarajevu početkom devedesetih godina. Prilikom opsade Sarajeva 1994. granata s brda ubija desetogodišnjakove roditelje. Dečak prestaje da govori. Prihvata ga komšinica i neguje kao svog sina. Kada lokalni nasilnici izbace dečaka iz opustošenog stana, on počinje da lunja ulicama sa školskim drugom, gde prerano i prebrzo prolazi kroz proces odrastanja. Upoznaje se sa značenjem reči sila, seks, smrt. Uči kako se napreduje. Uči o sistemu vrednosti. Uči o tome šta je važno u životu. Komšinica bezuspešno pokušava da ga zaštiti. Dečak srlja u propast. Smrt i patnja postaju deo njegove svakodnevice.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Samo ljubavnici opstaju“ („Only Lovers Left Alive“)
Zemlja porekla: Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Kipar, SAD, 2013
Termin prikazivanja: petak, 28. februar, 22 časa
Žanr: drama, horor, romansa
Trajanje: 123 min.

Glavne uloge: Tom Hidelston (Tom Hiddleston), Tilda Svinton (Tilda Swinton), Mia Vasikovska (Mia Wasikowska), Džon Hert (John Hurt), Anton Jelčin (Anton Yelchin), Džefri Rajt (Jeffrey Wright)
Scenario: Džim Džarmuš (Jim Jarmusch)
Režija: Džim Džarmuš (Jim Jarmusch)

 

SINOPSIS

Adam je usamljena rok zvezda čija je jedina želja da se skloni od fanova i komponuje muziku. Eva je njegova voljena žena, koja napušta svog najbližeg prijatelja kako bi s Adamom putovala po svetu i živela u trošnom studiju na periferiji Detroita. Njihove snove podjednako ugrožavaju Adamovi obožavaoci, koji logoruju na pragu njegovog skloništa, kao i Evina plahovita sestra.

Kao i prethodnih godina, Fest će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu „Fontana“ na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara, kao i za film „Nimfomanka“, koji će biti prikazan bez reprize.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.