Nulta teorema

Žanr: drama, fantazija, naučna fantastika
Trajanje: 107 min.
Zemlja porekla: Velika Britanija, Rumunija

Glavne uloge:Kristof Volc (Christoph Waltz)Melani Tijeri (Melanie Thierry)Dejvid Tjulis (David Thewlis)Met Dejmon (Matt Damon)Ben Višo (Ben Whishaw)Tilda Svinton (Tilda Swinton)
Scenario:Pet Rušin (Pat Rushin)
Režija:Teri Gilijam (Terry Gilliam)

SINOPSIS

Ekscentrični i povučeni kompjuterski genije koji živi u korporativnom svetu Džordža Orvela vođen je egzistencijalnim gnevom. On radi na misterioznom projektu, tzv. Nultoj teoremi, matematičkoj formuli koja će najzad potvrditi da li život ima nekakav smisao. Samo jednom u svom životu on je uspeo da iskusi snagu ljubavi i poželeo da razume razlog zbog kojih ljudi postoje.

O FILMU

„Nulta teorema“ je najnoviji naučnofantastični film režisera Terija Gilijama. Film prati Koena Leta, koga glumi Kristof Volc, povučenog kompjuterskog genija, koji radi na formuli kako bi utvrdio da li život sadrži neko značenje.

„Nulta teorema“ bavi se društvom budućnosti, a zapravo želi da kaže nešto subverzivno o društvu sadašnjosti. Gilijam direktno kritikuje savremeno advertajzing društvo i pokazuje do kog nivoa apsurda ono može da evoluira. On je izjavio da „Nulta teorema“ spada u deo trilogije distopijskih satira uz „Brazil“ i „Dvanaest majmuna“.

Glavni lik „Nulte teoreme“ je informatičar po imenu Koen, koji radi sa digitalnim entitetima kompleksinijim od brojeva. Njegov najveći san je da radi od kuće, daleko od „korporativnih kutija“ u koje smeštaju radnike, gde će moći da čeka umišljeni telefonski poziv od nekoga ko će mu reći šta je smisao života. Socijalno izopšteni Koen na kraju će dobiti dozvolu da radi od kuće, ali na specijalnom projektu „menadžmenta“ koji se zove dokazivanje Nulte teoreme, to jest teorije po kojoj je sve u svemiru besmisleno i sve će se završiti kako je i počelo – velikim praskom u ništavilo.

Na putu kompleksnog dokazivanja da zapravo ništa ne postoji, Koen će biti u prilici da sretne galeriju gilijamovski bizarnih likova, uključujući kolgerlu, mladog informatičkog vunderkinda Boba i kompanijske klonove.

Kao nepopravljivi vizualista, Gilijam tvrdi da bi ovo mogao da bude najekstremniji film koji je dosad snimio. Film se bavi i ranijim rediteljevim preokupacijama – odnosom između sadašnjosti i prošlosti, tankom crtom između stvarnosti i fantazije, slobodom i postojećim poretkom.

Koena glumi Kristof Volc, dvostruki dobitnik Oskara za Tarantinove filmove, dok se u živopisnim sporednim ulogama pojavljuju Met Dejmon, Tilda Svinton i Dejvid Tjulis.

Oficijelni sajt

Premijera: 10. april 2014. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.