Odbačen

Žanr: drama
Trajanje: 97 min.
Festivali: zvanična selekcija Filmskog festivala u Palm Springsu

Glavne uloge:

Svetozar Cvetković, Aleksandra Janković, Ljiljana Međeši, Renata Ulmanski, Ana Maljević, Ana Franić, Milica Spasojević, Snežana Nikšić, Nenad Ćirić, Tihomir Stanić, Svetislav Goncić, Sonja Vukićević, Vanja Andrić, Miodrag Krstović, Danica Maksimović, Dubravka Stojanović

Scenario:Miša Radivojević
Režija:Miša Radivojević

SINOPSIS
Film govori o čoveku u kasnim četrdesetim godinama. To su godine kada priroda prestaje da vodi brigu o čoveku, uskraćuje mu imunitet i pušta ga niz vodu. Nevolja našeg junaka je u tome što živi u sredini koja takođe gubi imunitet i koja je takođe puštena niz vodu. Da bi se opstalo u „tranzicionoj“ situaciji, potrebna je radikalna proimena i asketska disciplina. Naš junak je svim srcem za promenu sredine i životnih okolnosti, ali „ne da na sebe“. On ne želi da se promeni, to jest, misli da je zakasnio; ne želi da transferiše svoje lažno osećanje slobode, svoju boemiju, aljkavost i hedonizam. Ali, naš junak je džentlmen, ne želi da bude smetnja svojoj sredini, naciji i „celom progresivnom svetu“, svojim bivšim prijateljima, svome detetu, i zato odlazi u more. Večno more.
O FILMU
On živi u Beogradu, bivši je novinar, PR velike mešovite srpsko-američke banke. Pošten je, neiskvaren, neuprljan u dubljem smislu, ali ne i u plićem. Prohujale su godine užasa u kojima je većina njegovih prijatelja profitirala u ovom ili onom smislu; on je ostao pasivan i nezainteresovan. Potonuo u samosažaljenje, povukao se u mišju rupu ispunjenu knjigama, muzikom, alkoholom, kockom, duvanskim dimom i slučajnim ženama. Nema novu energiju, nije u stanju da se organizuje za „novi svet“ i „novo doba“. Sveže razveden, ima devojčicu koju obožava i za koju slabo šta može da učini i s velikim naporom plaća visoku alimentaciju. Njegova majka u osamdesetim vene u staračkom domu, a on teško podnosi starateljske i lekarske troškove.
Zbog mekoće, boemije, sentimentalnog odnosa prema klijentima i nedostatka ambicije izbacuju ga iz banke u kojoj radi. Njegov život se urušava, gubi se i mali zaostali smisao. Iznenada pronalazi svoje „ostrvo s blagom“. Izlapela majka i verna dugogodišnja sekretarica otvaraju mu „trezor“ s velikom količinom zaboravljenog novca. Međutim, kasno je – on više ne može da se vrati u novi svet. Ne pristaje da živi bez svojih naslaga i navika, bez svog ličnog osećanja slobode. Vraća svoje nagomilane dugove s visokim kamatama, napušta Beograd i odlazi na more. Nesposoban za komunikaciju s ljudima, pokušava da ostvari prijateljstvo s jednim psom. Ne uspeva – pas ga takođe napušta. Zaspi i iskrvari na velikom morskom žalu. Sanja Sunce…
Film je, podsećamo, dobitnik FIPRESCI-ja, nagrade filmske kritike za najbolji film, na Prvom filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu, treće nagrade za scenario na Filmskom festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji, Srebrne mimoze na Filmskom festivalu u Herceg Novom, povelje i nagrade FIPRESCI za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.
Premijera: 17. oktobar 2007. godine u Domu sindikata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.