U trendu

Ogledalce, ogledalce

Žanr: avantura, komedija, drama
Trajanje: 106 min.
Premisa: Legenda o Snežani oživljava!

Glavne uloge:Lili Kolins (Lily Collins), Džulija Roberts (Julia Roberts), Armi Hamer (Armie Hammer), Šon Bin (Sean Bean), Nejtan Lejn (Nathan Lane)
Scenario:braća Grim (Jacob Grimm, Wilhelm Grimm), Melisa Volok (Melissa Wallack), Džejson Keler (Jason Keller)
Režija:Tarsem Sing (Tarsem Singh)

SINOPSIS
Kad voljeni kralj nestane, njegova nemilosrdna žena preuzeće kontrolu nad kraljevstvom i držaće lepu 18-godišnju pastorku, Snežanu, skrivenu u palati. Ali kad princeza privuče pažnju šarmantnog i bogatog princa, ljubomorna kraljica će proterati devojku u obližnju šumu. Tamo će je prihvatiti banda buntovnih, ali dobrodušnih patuljaka i Snežana će procvetati u hrabru mladu ženu, odlučnu u tome da spase svoju zemlju od kraljice. Uz pomoć svojih novih prijatelja, ona će žustro krenuti u akciju da povrati ono što joj po pravu pripada i da ponovo osvoji njenog princa u ovoj magičnoj avanturi i komediji koja će očarati publiku širom sveta.
O FILMU
Jedna od najomiljenijih bajki svih vremena oživljava u igranom filmu "Ogledalce, ogledalce", u kome glavnu ulogu Snežane igra Lili Kolins (Mrtav ugao), a oskarovka Džulija Roberts igra zlu kraljicu. Ovo je svež i zabavan rimejk klasične bajke u kome princa glumi Armi Hamer ("Društvena mreža"), kralja igra Šon Bin ("Igra prestola"), a kraljičinog smotanog slugu Brajtona igra Nejtan Lejn ("Kavez za ptice").
Nevina, mlada princeza, pokvarena maćeha, šarmantni princ i sedam patuljaka koji žive u šumi elementi su najnovijeg filma Tarsema Singa, i iako možda zvuče poznato, publika će se iznenaditi i oduševiti novim preokretima koje je ovaj genijalni reditelj uveo u klasičnu bajku.
Za Singa, koji je završio snimanje epske akcije "Besmrtnici", ovaj projekat bio je prilika da se uhvati u koštac s nečim što nikad ranije nije radio: porodičnim filmom koji kombinuje akciju, komediju i intrigu s očaravajućim vizuelnim efektima po kojima je čuven. Sing i Goldman su odlučili da je najbolji način da započnu potragu za originalnim viđenjem ove bajke taj da se okrenu originalnoj priči. Otkrili su pregršt opcija. "Priča je zapravo postojala u Evropi još pre petsto, šeststo godina, u raznim zemljama i u raznim verzijama", kaže Goldman. "Uspeli smo da inkorporiramo sve što smo saznali u naš koncept filma."
Sing objašnjava: "Pronalaženje originalne priče bilo je veoma važan proces. Postoje hiljade različitih varijacija koje su nastale od ove prve verzije. Te varijacije su nam pružile mnoge inspirativne ideje koje smo iskoristili za potrebe filma." Na primer, u nekim ranijim verzijama, patuljci zarađuju za život tako što kradu po putevima. Po rečima jednog lika iz filma, "oni kradu od bogatih – i zadržavaju sve za sebe". "Nama je to bilo zanimljivo", kaže Goldman. "To daje drugu dimenziju ovim likovima. Oni su marginalizovani od strane društva, i ovo je njihova osveta."
"U nekim pričama smo otkrili da je nekakva zver živela u šumi pa smo odlučili da i to ubacimo u našu priču", nastavlja Goldman. "Onda smo proširili i ulogu kralja i dodali misteriju koja ga okružuje." Goldman je uveren da će se film dopasti publici svih uzrasta i želeo bi da on zauzme svoje zasluženo mesto pored ostalih ekranizacija ove klasične bajke. "Nadam se da će se ovaj film puštati godinama kao jedan od omiljenih porodičnih filmova i da će redefinisati priču o Snežani."
Pošto su Sing i Goldman izmenili priču o Snežani u filmu "Ogledalce, ogledalce", lik koji je tradicionalno vrebao iz prikrajka postao je centar priče kao zlikovac s kompleksnom motivacijom. "U klasičnoj verziji priče kraljičin motiv je sujeta," kaže Sing. "U našem filmu, to je više moć. Ona želi da kontroliše kraljevstvo i njena lepota je sredstvo kojim će to postići."
Lukava, sujetna i potpuno amoralna, kraljica je lako mogla da postane klasični zlikovac, ali Sing je imao suptilniju ideju i napravio je izbor glumice koji prkosi uvreženom mišljenju. Za ulogu kraljice koja predstavlja otelotvorenje zla on je želeo glumicu koja predstavlja suštu suprotnost za većinu publike. "Ja kraljicu doživljavam kao nekog ko je pokvaren, mračan i zao, ali i neodoljivo šarmantan", kaže reditelj. "Džulija Roberts je toliko harizmatična da je to mogla da odradi prilično lako."
"Ona nam je bila prvi i jedini izbor za ovu ulogu", kaže Goldman. "Njen smeh i osmeh napravili su od nje ikonu. Ovde će ti isti atributi postati aspekt njene zle strane. Zabavno je videti sliku o njoj okrenutu naglavačke." Već upoznata sa Singovim radom, Robertsova je odmah bila zaintrigirana. "Njegovi filmovi su vizuelno upečatljivi, originalni i zanimljivi", kaže ona. "Uvek sam se pitala kako to uspeva. Njegova neustrašivost donela je ogromnu dozu integriteta ovom filmu, što je omogućilo glumcima da u potpunosti dožive ove likove. Priča braće Grim ima samo nekoliko stranica, a Diznijev film nema nikakve veze s našim filmom, što je uslovilo ograničenu interpretaciju likova. Tarsem je ispričao priču na mnogo širem nivou."
Robertsova kaže da je višedimenzionalnost njenog lika bila još jedan podsticaj da prihvati ulogu. "Postoji komponenta dvostruke ličnosti, koja je veoma intrigantna", objašnjava oskarovka. Videćemo kraljicu kakva se pojavljuje u svakodnevnom životu i, naravno, njen odraz u ogledalu. Kraljica u ogledalu je mnogo smirenija i sabranija. Ona poseduje moć i samouverenost kakvu prava kraljica s mukom pokušava da održi."
Ali u srcu filma nalazi se priča o sazrevanju mlade devojke koja se suočava s brojnim izazovima. Kao što Robertsova kaže: "Kraljica je samo uzrok konflikta. Lili Kolins je fantastična kao Snežana. Izgleda upravo onako kako Snežanu i zamišljamo. Potpuno me je očarala, jer je jako mlada, a već je profesionalac."
Kolinsova, koja je već oduševila publiku svojom glumom u filmovima "Mrtav ugao" i "Abduction", gledala je s divljenjem kako se Džulija Roberts transformiše. "Džulija ima taj osmeh koji svi obožavaju, ali ga ovde koristi na jedan zlokoban i jeziv način. Pošto je mlada i neiskusna, Snežana ne shvata pravu zlu prirodu kraljice. Na početku, kraljica je u velikoj prednosti i kontroliše je, ali na kraju će Snežana iskoristiti njene sopstvene reči protiv nje. Bilo je veoma bizarno biti zao prema Džuliji Roberts."
Audicije za ulogu Snežane trajale su mesec dana. Pre nego što su pronašli Lili Kolins, filmadžije su pogledale na audiciji oko 300 devojaka. "Čim se pojavila, svi smo znali da je Lili naša Snežana", kaže Mišer. "Dobila je ulogu 1. aprila i kad ju je agent pozvao 24 časa posle njene audicije da joj kaže da je dobila ulogu, pomislila je da je to prvoaprilska šala. Veoma je teško naći savremenu glumicu koja je oličenje dostojanstvenosti Odri Hepbern i šarma Elizabet Tejlor i koja izgleda kao da je nisu dotakli savremeni poroci. Lili izgleda kao oličenje klasične dobrote koja je bila potrebna za ovaj lik."
Oficijelni sajt

Premijera: mart 2012. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.