U trendu

Ona

Žanr: drama
Trajanje: 126 min.

Glavne uloge: Hoakin Feniks (Joaquin Phoenix), Ejmi Adams (Amy Adams), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson)
Scenario: Spajk Džounz (Spike Jonze)
Režija: Spajk Džounz (Spike Jonze)

 

SINOPSIS

Usamljeni pisac Teodor, koji živi od pisanja dirljivih i ličnih pisama za druge, uspostavlja veoma neobičan odnos sa svojim tek kupljenim operativnim sistemom. Posle sloma dugogodišnje veze, počinje da se interesuje za napredni sistem, koji garantuje privatnost svakog pojedinca. Teodor je sa zadovoljstvom poželeo da upozna „Samantu“, privlačan ženski glas koji je pronicljiv, osetljiv i neverovatno zabavan. Kako su njihove potrebe i želje počele da rastu, njihovo prijateljstvo počelo je da prerasta u ljubavni odnos.

O FILMU

Reditelj i scenarista Spajk Džounz uneo je poseban stil u ostvarenje „Ona“, koje ima nekonvencionalni pogled na prirodu ljubavi. „Veliki izazovi u ljubavi jesu biti istinski iskren i prisan i omogućiti partneru da bude to isto“, rekao je reditelj. „Odrastamo i stalno se menjamo, tako da se postavlja pitanje kako dati slobodu i ostati to što jesmo, svakog trenutka, dana i godine?“ Takvo pitanje postavlja sebi Teodor (Hoakin Feniks) kada u kuću donese savremen operativni sistem, s kojim može da razgovara. „Zamišljen je kao sistem sa intuicijom, koji te sluša, razume i poznaje“, kaže reditelj. Veštačka inteligencija, u ovom slučaju nazvana Samanta, od početka je topla i saosećajna. Ubrzo, ona stiče opak smisao za humor, kao i veštinu saznavanja istine, ali i široku skalu emocija. Nakon što je instalirana, Samanta neverovatnom brzinom napreduje, ali ujedno napreduje i njen odnos sa Teodorom. Reditelj dodaje: „Od njegovog asistenta ona će postati pouzdani prijatelj, a od prijatelja nešto mnogo, mnogo više.“

Glumac Hoakin Feniks smatra ovu priču fantastičnom. „Kad god smo imali vremena, Spajk i ja smo pričali o scenariju i bilo je super gledati ka čemu se to razvija.“ Reditelj je verovao u glumčeve instinkte: „Samo nakon nekoliko minuta razgovora sa njim, svideo mi se. On je bio neko koga sam želeo u filmu“, rekao je reditelj. Dizajnirana da uči i da se razvija, Samanta je oduševljena svakim novim iskustvom i uvek želi još više. Istovremeno, ona izvlači ono najbolje iz Teodora: „Iako ima pristup svim informacijama u svetu, ona sama kreira svoje mišljenje i odgovore u trenutku“, kaže Skarlet Johanson, koja u filmu pozajmljuje glas i igra Samantu. Kako raste Samantina samosvesnost, tako raste i Teodorova sigurnost u sebe.

Reditelj i dvoje aktuelnih glumaca preuzeli su na sebe odgovornost da predstave lik Samante, koja se nikada ne pojavljuje na ekranu, da je verno prikažu, kako joj i dolikuje. Ona je složen lik i trebalo je predstaviti sve njene aspekte. „Ona mora da bude bezazlena, a duhovita, pametna i prisebna, kao i seksi i intrigantna. Ona je poverljiva i razvija se poput emotivnog ljudskog bića. I sve je to Skarlet trebalo da iznese kroz svoju glumu“, opisao je reditelj lik kome se cela ekipa veoma posvetila. „Svi u produkciji su se potrudili da to izgleda realno i da se taj intimni aspekt verno prikaže“, objašnjava Feniks i dodaje da je ovo za njega bilo neverovatno iskustvo: „U ovom filmu ništa nije uobičajeno, od scenarija do rada sa Skarlet, kao i osećanja koje smo svi imali na snimanju.“

Moderan svet i način na koji se menja pruža veliki broj ideja za kreiranje. To je podstaklo reditelja da napiše scenario. Veliki izazov za njega bio je da prikaže ljubav između dvoje – od kojih publika može da vidi samo jedno. Deo koji je ostavio najviše utiska na reditelja jeste momenat kada je kamera postavljena samo ka Hoakinu Feniksu dok sluša Samantu i izražava svoje emocije prema njoj: „On nije samo pokazivao emocije svog lika nego je kroz razgovor s njom oživljavao i njen lik“, rekao je reditelj. Glumac se nadovezuje: „Od početka smo to shtvatali kao realan odnos.“ Kako bi taj odnos izgledao stvarno, jednako bitan element je bio način na koji je Skarlet izražavala Samantinu rastuću samosvest isključivo kroz vokal, samosvest koja počinje jednostavno i raste i tako obuhvata široki spektar emocija – radost, nadu, saosećanje, poverenje, ljubomoru, sumnju, frustraciju, strah i dr. Skarlet dodaje: „Postojao je ogroman osećaj slobode da mogu da kreiram ličnost bez ograničenja i očekivanja onog fizičkog. To je oslobađajuće.“

Pored Samante, u životu ovog usmljenog pisca prisutne se još dve žene: ona od koje se razveo (Runi Mara), kao i njegova najbolja prijateljica Ejmi, koju igra Ejmi Adams. „Spajk se interesuje za ljude i za to kakve poglede na stvari imaju žene i šta ih emotivno pokreće. Tako smo dobili likove kao što su Samanta i Ejmi. Uložio je mnogo energije da nam pojasni kako bismo razumeli ove likove, kao i Teov odnos prema njima. Mislim da će svako ko pogleda film moći da prepozna sebe bar u nečemu“, rekla je glumica Ejmi Adams. Glumica Runi Mara kaže da je reditelj mislio da je suviše mlada da bi odigrala ulogu Ketrin, bivše Teove žene. Ipak, uloga je pripala njoj. „Veoma je moćna priča. Ona pokreće mnoga interesantna pitanja, koja se ne tiču samo odnosa između muškarca i žene već i onih ko smo i u kakvim smo odnosima sa drugima. Mnogo mi je drago što sam deo ovoga“, rekla je Runi Mara. Film nije potkrepljen sa mnogo specijalnih efekata. Iako zaviruje u budućnost, prema rečima reditelja, ovo nije ona vrsta filma koja je puna kompjuterizovanih efekata.

O REŽISERU

Spajk Džounz (reditelj)
Svestrani reditelj poznat je po filmu „Biti Džon Malkovič“, za koji je nominovan za Oskara za najboljeg reditelja. Njegov film „Adaptacija“ osvojio je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu (Kris Kuper). Godine 2010. njegovo ostvarenje „I’m Here“, sa Endruom Garfildom u glavnoj ulozi, imalo je premijeru na čuvenom Sandens festivalu.

O GLUMCIMA

Hoakin Feniks (Teo)
Rođen je u Portoriku. Sa osam godina počeo je da glumi u filmovima. Još kao dečak pojavljivao se u epizodnim ulogama u televizijskim serijama. Filmovi „Gladijator“, „Hod po ivici“, „The Master“ doneli su mu nominacije za Oskara, za sporednu i za glavnu mušku ulogu. U filmu „To Die For“ igrao je s Nikol Kidman. I drugi glumci bili su mu kolege na setu: Dženifer Lopez, Liv Tajler, Šon Pen itd.

Skarlet Johanson (Samanta)
Jedna je od najtalentovanijih mladih holivudskih glumica današnjice. Četiri puta je nominovana za Zlatni globus, a dobitnica je nagrade BAFTA. Nedavno smo mogli da je vidimo u filmu „Don Džon“, a ove godine nastupala je i na Brodveju u predstavi „Mačka na usijanom limenom krovu“, u ulozi Megi. Počela je da igra sa još dvanaest godina u filmu „The Horse Whisperer“, koji je režirao Robert Redford. „Izgubljeni u prevodu“ rediteljke Sofije Kopole, u kom je igrala zajedno sa kolegom Bilom Marejom, kao i film „Devojka sa bisernom minđušom“, gde joj je kolega na setu bio Kolin Firt, trasirali su njenu dalju karijeru. Igrala je i u filmu „Prestiž“ Kristofera Nolana, kao i u brojnim drugim ostvarenjima.

Ejmi Adams (Ejmi)
Američka glumica, pet puta nominovana za Oskara. Nedavno smo imali priliku da je vidimo u filmu Dejvida O. Rasela „Američka prevara“, kao i u filmu Zaka Snajdera „Čovek od čelika“ (Supermen), u ulozi čuvene Lusi Lejn. Glumila je u filmovima „Povratak u igru“, „Medved Jogi“, „Džuli i Džulija“, „Uhvati me ako možeš“ itd. Za film „Američka prevara“ dobila je nagradu Zlatni globus kao najbolja glumica u kategoriji mjuzikl ili komedija.

Runi Mara (Ketrin)
Svoju karijeru započela je odmah nakon što je upisala studije na Univerzitetu u Njujorku. Opčinila je publiku svojom ulogom u filmu Dejvida Finčera „Muškarci koji mrze žene“ za koju je bila nominovana za Oskara. Igrala je u filmovima: „Youth in Revolt“, „The Social Network“, „Ain’t Them Bodies Saints“, „Side Effects“.

Oficijelni sajt

Premijera: FEST 2014

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.