U trendu

Ovo su najbolji filmovi u 2021. po izboru „Varajetija“, pobednik je neočekivan

Kraj godine se približava i vreme je polako za svođenje računa. Uprkos koroni koja nastavlja da ugrožava ljudske živote, svet ipak funkcioniše, pa i filmska industrija.

Šta je to što je obeležilo 2021. godinu po izboru nekih značajnih svetskih medija kada je film u pitanju?

Ovaj put vam donosimo izbor „Varajetija“ za 2021.

1.“Spenser“ Pablo Larein

Film ima tendenciju da govori o unutrašnjem životu njegovih likova. U previše filmova danas, međutim, likovi imaju unutrašnje živote koji su tanki, skenirani, bez misterija. Ali očaravajuća drama Pabla Lareina je gromobran koji kanališe unutrašnji život princeze Dajane – trzaj i iskre anksioznosti i melanholije koji su je, tokom božićnog vikenda sa kraljevskom porodicom, pretvorili u kraljevsku nervnu olupinu. U pitanju je film koji je istovremeno i dnevnik, sapunica, horor film i rigorozno spekulativni biografski film o salonu.

2. „Kuća Gučija“ Ridli Skot

Izuzetno zabavna i otkrivajuća drama Ridlija Skota o makijavelističkim mahinacijama koje su srušile Guči modnu dinastiju svakako ima scene u kojima se smejete od smelosti onoga što vidite — pohlepe, zabadanja nožem u leđa, osvete. Lejdi Gaga, kao Patricia, koja se udaje za Guči klan i pokušava da ga preuzme, istovremeno je slatko prevrtljiva i ozbiljno zahtevna, a Adam Driver i Al Paćino pružaju vrhunske performanse kao Gući preduzetnici koji vide svoje carstvo izrezano ispod njih. „House of Gucci“ je studija o surovo promenljivim hirovima moći.

3. „The Beatles: Get Back“, Piter Džekson

U dokumentarcu „Get Back“, Bitlsi se prepiru i uznemireno pominju „razvod“, šale se kao klovnovi Monti Pajtona, pevaju drevni rokenrol kao da je bilo juče, i kroz sve to Maksvelovim srebrnim čekićem zakucavaju svoj novi materijal u pesme koje izražavaju, više od svega, sreću koju još uvek imaju što su bend.

4. „Drive my car“, Riusuke Hamaguči

U filmu je glavni junak gospodin Kafuku, a upoznajemo i njegovu voljenu ženu, svedočimo njenom neverstvu, a zatim vidimo kako odlazi na najneočekivaniji način. Od tog trenutka, Kafuku je u senci oblaka gubitka, ali kada prihvati stipendiju za postavku predstave „Ujka Vanja” u Hirošimi, njegov život se ponovo otvara. Kafuku je dodeljen vozač (Toko Miura), mlada žena sa skrivenim sopstvenim ratom, a kao veza između njih je poruka koju film govori: Ne plašite se svoje tragedije – svi je imamo.

5. „Kruela“, Kreg Gilespi

Sve o tome kako je Kruela de Vil, aristokratska negativka iz „Sto i jedan Dalmatinac“, počela kao siroče u Londonu 70-ih sa dvobojnom kosom i modnim štihom koji bi je daleko odveo. Ema Stoun igra ovog pank ježa sa posvećenošću koja će vas zapanjiti, a Ema Tompson glumi Kruelinog čudovišta mentora, a Tompsonova čitanja linija su isporučena sa mizantropijom tako elegantno oštra da ne znate da li da pobegnete u zaklon ili da se poklonite.

6. „Zola“, Janica Bravo

Film koji je postao je poznat kao „film zasnovan na oluji na Tviteru“, ali zbog toga zvuči kao drama o društvenim medijima umesto onoga što jeste: divlja vožnja u ponor seksualne industrije. Rediteljka Janica Bravo prikazuje žene koje su u tim svetu, Tejlor Pejdž igra arhetipsku, zabavnu heroinu, a Koman Domingo daje najbolji lik makroa još od onog u filmu Strit smart Morgana Frimena.

7. „Kralj Ričard“, Reinaldo Marcus Grin

Zadivljujući sportski biografski film Reinalda Markusa Grina, on igra Ričarda Vilijamsa, oca teniskih superzvezda Venus i Serene Vilijams, film koji od ovog slavnog agresivnog čoveka čini trenera žestoke ljubavi, tvrdoglavo ponosnog oca, idealistu, prevaranta, fanatika, mentora, grešnika i sveca. Film govori o tome kako ih je Ričard, radeći na planu koji je napravio pre nego što su Venera i Serena rođene, naučio da budu teniski čarobnjaci, ali je on u svakoj fazi njihovog života i sportskog razvoja morao da se bori sa predrasudama prema crnoj populaciji, i da ubedi svet tenisa kojim dominiraju belci da uzme njegove ćerke.

8. „Zack Snyder’s Justice League“, Zak Snajder

Još jedan akcioni film – franšiza stripa kakvih danas ima dosta.To je komad zloslutnog blistavog vagnerijanskog strip-popa, njegova pozadina su superheroji i njihove akcije pune maštovite energije, njegove bitke se prosipaju mračnom veličinom dostojnom Tolkina.

9. „Coda“, Sian Heder

Rubi je jedina osoba koja čuje u svojoj porodici, devojka živahnih impulsa, uhvaćena između svoje majke i oca ribara i spoljnog sveta sa kojim im pomaže da komuniciraju. Tada život mami, u vidu njene želje da napusti gnezdo i ostvari svoj san da postane muzičarka. I ona ne može da podnese žrtvu. Film nam pokazuje kako sama ljubav koju osećamo prema našim porodicama može da nam rastrgne duše.

10. „Paralelne majke“, Pedro Almodovar

Almodovarov film o dve žene u Madridu, koju igraju Penelope Kruz i Milena Smit sa živahnim međugeneracijskim odjekom. Njihove se bebe rađaju u istom trenutku, pa film predstavlja zaneseno spuštanje u dubine onoga što majčinstvo zaista znači. Ovaj film je Almodovarov najuzbudljiviji film koji se bavi i političkom temom, jer se u njemu prepoznaju žrtve španskog građanskog rata, a njegova izuzetna pokretačka snaga dolazi od toga kako 72-godišnji reditelj vidi bol prošlosti koja je potpuno živa i u sadašnjosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.