U trendu

Pandorina kutija

Žanr: drama
Trajanje: 112 min.
Engleski naziv: Pandora’s Box
Nagrade: Nagrada za najbolji film i najbolju glumicu na festivalu u San Sebastijanu

Glavne uloge:

Tsilla Chelton, Derya Alabora, Onur Unsal, Ovul Avkiran, Osamn Sonant

Scenario:Selma Kaygusuz, Yesim Ustaoglu
Režija:Yesim Ustaoglu

SINOPSIS
Priča govori o udaljenoj porodici – dve sestre, Nezrin i Guzin, i bratu Mehmetu, koji žive udobnim, aktivnim životom u Istambulu. Kada braća i sestre otkriju da je njihova majka nestala, vraćaju se u mali grad na obali mora ne bi li je pronašli. Dok putuju kroz seoski predeo, shvataju da su stranci u sopstvenom zavičaju i da o njemu znaju baš koliko i jedni o drugima – gotovo ništa. Što je najgore, udaljili su se od sebe samih, od svojih snova, koje su napustili zbog predrasuda, nihilizma i prihvatanja statusa kvo. Njihova potraga za majkom pretvara se u duhovno putovanje kroz sebe same i otkrivanje delova sopstvenih ličnosti uz pomoć poetičnog turskog seoskog krajolika.
O FILMU
Film posmatra nekoliko paradoksa, između ostalih i taj da je komunikacija najlakša između najstarijih i najmlađih. Nusretina deca nisu u stanju da se identifikuju s njenim emocijama, ali njen unuk, Murat, i te kako može: njih dvoje iskazuju svoje emocije na dirljiv način i upravo ih ta zajednička crta na kraju i povezuje i dovodi do stanja potpunog međusobnog razumevanja. Dramu jedne porodice rediteljka koristi kao moćnu metaforu za sve loše aspekte modernog života, ali i za nadu koja se neumitno pojavljuje.
O REŽISERU
Jesim Justaoglu (rediteljka)
Svoj prvi igrani film, "Iz" ("The Trace"), režirala je 1994. godine. Međunarodno priznanje dobija pet godina kasnije, ostvarenjem "Gunese yolculuk" ("Journey to the Sun"), koje osvaja nagradu za najbolji evropski film u Berlinu. Njen prethodni film, "Bulutlari beklerken" ("Waiting for the clouds", 2004), osvaja nagradu za najbolji evropski scenario.
Oficijelni sajt

Premijera: 4. jun 2009. godine u Art bioskopu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.